Diets-Heur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diets-Heur
Deelgemeente in België Vlag van België
Diets-Heur (België)
Diets-Heur
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Tongeren Tongeren
Fusie 1971 (Vreren) - 1977 (Tongeren)
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 29′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,98 km²
Inwoners
(1/1/2020)
343
(86 inw./km²)
Hoogte 100-137 m
Overig
Postcode 3700
NIS-code 73083(K1)
Detailkaart
Diets-Heur (Limburg)
Diets-Heur
Portaal  Portaalicoon   België

Diets-Heur (Frans: Heure-le-Tixhe; Waals: Eur-li-Tîxhe) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Tongeren, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Diets-Heur werd voor het eerst vermeld in 1258 als Eure, ook wel: Ora Teutonica. De betekenis van Eure is onbekend, het voorvoegsel Diets heeft betrekking op: een Germaanse taal sprekend, tegenwoordig Nederlands, in tegenstelling tot het 15 km verder gelegen Heure-le-Romain, in de gemeente Oupeye, waar een Romaanse taal, tegenwoordig Frans, gesproken wordt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Diets-Heur kent een lange geschiedenis. In de oudheid lag de nederzetting aan de heerweg tussen Bavay en Tongeren (tegenwoordig Via Belgica genoemd). Resten van twee Romeinse villa's werden teruggevonden.

In latere tijden behoorde het dorp toe aan de heerlijkheid Vreren, die op haar beurt toebehoorde aan het Prinsbisdom Luik. Verscheidene families pachtten de gronden van het dorp (de Gavre - 1619; de Sélys - 1664; de Velbruck - 1764; de Haxhe - 1772).

De Sint-Cunibertuskapel was ondergeschikt aan de parochie van Vreren. Het patronaatsrecht en het grootste deel van het tiendrecht waren in handen van het Heilig-Kruiskapittel te Luik.

Onder het bewind van de Franse revolutionairen werd Diets-Heur in 1795 een zelfstandige gemeente. In het jaar 1971 fusioneerde het met de naburige gemeente Vreren. Deze laatste gemeente werd in 1977 eveneens opgeheven en beide kernen werden deelgemeenten van Tongeren.

Tegenwoordig is Diets-Heur een rustig dorp, dat het vooral van zijn landbouw moet hebben. Met name de verbouw van granen vindt hier plaats. Gedurende de laatste jaren neemt het aantal inwoners snel toe. Dit zijn forenzen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1961=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Cunibertuskerk

Diets-Heur heeft de kenmerken van een straatdorp. Tot de bezienswaardigheden behoren:

  • Verscheidene vierkantshoeven, die voorheen in verval geraakt waren, zijn gerestaureerd en vormen nu het belangrijkste patrimonium dat Diets-Heur te bieden heeft. Ze zijn vooral in de Heurstraat en aan de Kerkberg te vinden.
  • De Sint-Cunibertuskerk, een neoclassicistische parochiekerk, toegewijd aan Sint-Cunibertus.
  • Een aantal veldkapelletjes.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Diets-Heur bevindt zich in droog-Haspengouw op een hoogte van 97 tot 137 meter. De enige waterloop is het beekje de Buth, dat in noordoostelijke richting stroomt. Het dorp ligt aan de taalgrens.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Vreren, Hamal, Rutten, Nudorp

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Beknopte bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • D. Baillien, Tongeren en zijn straten door de eeuwen heen, Tongeren, 1995.
  • F. Schlusmans, Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur: deel 14n1. Arrondissement Tongeren. Kantons Riemst - Tongeren, Turnhout, 1990.
Zie de categorie Diets-Heur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.