Naar inhoud springen

Diseae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiklaas (overleg | bijdragen) op 2 apr 2014 om 15:56. (Soort (biologie) vervangen door soort, replaced: soortensoorten met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Diseae
Disa tripetaloides
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Orchidoideae
Tribus
Diseae
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Diseae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Diseae vormen een tribus (geslachtengroep) van de Orchidoideae, een onderfamilie van de orchideeënfamilie (Orchidaceae)

De tribus omvat 5 subtribi met in totaal 14 geslachten en ongeveer 400 soorten.

Het zijn terrestrische orchideeën, voornamelijk uit Zuid-Afrika, het Arabisch Schiereiland, Madagaskar, India, China en Indonesië.

Diseae worden gekenmerkt door bloemen met één horizontaal gebogen meeldraad, in tegenstelling tot de soorten van de zustertribus Orchideae die steeds een rechte meeldraad bezitten. Door de buiging van de meeldraad komen de pollinia steeds aan de buikzijde van de bestuivers terecht. Er is ofwel geen spoor aanwezig, ofwel één spoor gevormd door het bovenste kelkblad, ofwel twee sporen gevormd door de lip.

Taxonomie

De Diseae worden al lange tijd als een monofyletische groep gezien, waarbij de Satyriinae als eerste ontstaan zijn, gevolgd door de Coryciinae en de Brownleeinae. DNA-onderzoek uit 1998 maakt echter aannemelijk dat die visie niet juist is.[1] De volgende indeling is dus waarschijnlijk niet de definitieve:

Externe links