Naar inhoud springen

Orchideae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orchideae
Aapjesorchis (Orchis simia)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Orchidoideae
Tribus
Orchideae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Orchideae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Orchideae[1] vormen een tribus (geslachtengroep) van de Orchidoideae, een onderfamilie van de orchideeënfamilie (Orchidaceae).

Orchideae zijn met meer dan 1300 soorten de grootste van de vier tribus van de onderfamilie.

Vele van de in België en Nederland inheemse orchideeën, waaronder de orchissen (Orchis) en de spiegelorchissen (Ophrys), vallen onder deze tribus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend voor Orchideae zijn de ‘wisselknollen’: tijdens de bloei ontstaat reeds een wortelknol voor het volgende jaar, met daarop de knop voor de nieuwe bloemstengel. Tijdens of direct na de winter ontwikkelt zich de nieuwe stengel, kort daarop wordt de nieuwe knol gevormd, en gelijktijdig verwelkt de oude. De plant heeft dus steeds twee knollen, die wel van grootte kunnen verschillen.

De bloem van Orchideae bezit een gynostemium met één rechtopstaande helmknop met aan het einde een kleefschijfje of viscidium en een uitsteekseltje of rostellum. De pollinia vormen een zachte, kleverige massa, in verschillende zakjes verdeeld.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten van de subtribus Orchidinae zijn vooral te vinden op het noordelijk halfrond, Afrika en tropisch Azië; de Habenariinae daarentegen hoofdzakelijk in zuidelijk Afrika.

Orchideae zijn waarschijnlijk ontstaan in Zuidoost-Azië en van daar uit in twee richtingen, zuidelijk Afrika enerzijds en Europa anderzijds, gemigreerd, waar de verschillende geslachten en soorten zich verder ontwikkeld hebben. Maar ook een verspreiding vanuit Afrika naar Europa en Azië is denkbaar.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Orchideae worden onderverdeeld in twee subtribus, de Orchidinae met ongeveer 370 soorten in een dertigtal geslachten, en de Habenariinae, 930 soorten in ongeveer 25 geslachten.

Net zoals bij de meeste andere orchideeëngroepen is bij recent DNA-onderzoek gebleken dat vele van deze groepen niet monofyletisch zijn, dus zal de beschrijving en het aantal geslachten waarschijnlijk nog wijzigen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Wikispecies heeft een pagina over Orchideae.
Zie de categorie Orchideae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.