Aapjesorchis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aapjesorchis
Aapjesorchis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Orchideae
Subtribus:Orchidinae
Geslacht:Orchis
Soort
Orchis simia
Lam. (1779)
Aapjesorchis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aapjesorchis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De aapjesorchis (Orchis simia) is een orchidee. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. In België is de soort wel wettelijk beschermd. De plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam, maar stabiel tot iets toenemend. De bloem lijkt enigszins op een aapje, vandaar de Nederlandse naam.

De aapjesorchis kan 20-40 cm hoog worden. De glanzende bladeren zijn ongevlekt met een breed-lancetvormige vorm. De onderste bladeren staan schuin omhoog. De stengel is kantig en wordt door de bovenste bladeren omsloten. De plant bloeit half mei, waarbij de bovenste bloemen van de bloeiwijze het eerste opengaan. De bloem is lichtroze tot lila.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De aapjesorchis komt als schaduwplant voor in de Zuid-Limburgse graslanden op kalkhoudende grond. De plant is gevoelig voor vorst en kan weleens uitvriezen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De aapjesorchis komt verder voor in het Middellandse Zeegebied en in geïsoleerde gebieden in West- en Midden-Europa, Klein-Azië, Iran, Kaukasus en Noord-Afrika. In Duitsland is ze te vinden langs de Rijn en in Zwitserland in de kantons Genève en Vaud.

Natuurlijke hybriden[bewerken | brontekst bewerken]

De aapjesorchis hybridiseert in de natuur met Orchis militaris, Orchis anthropophora en Orchis purpurea. Hybriden met Orchis militaris zijn moeilijk te onderscheiden van de aapjesorchis zelf.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]