Orchis ×angusticruris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orchis ×angusticruris
Orchis ×angusticruris
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Magnoliophyta (Bloemplanten)
Klasse:Liliopsida
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Orchideae
Subtribus:Orchidinae
Geslacht:Orchis
Soort
Orchis ×angusticruris
Franch. ex Rouy (1876)
habitus
Orchis ×angusticruris op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Orchis ×angusticruris is een Europese orchidee. Het is een veel voorkomende natuurlijke hybride (ook wel nothospecies genoemd) van de purperorchis (Orchis pupurea) en de aapjesorchis (O. simia).

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniemen: Orchis ×angusticruris Franch. ex Humn., Orchis ×weddellii E.G.Camus, Orchis ×pseudomilitaris Hy, Orchis ×gelmiana Dalla Torre & Sarnth., Orchis ×franchetii E.G.Camus, Orchis ×angusticruris n-var. weddelii (E.G.Camus) Rouy, Orchis ×angusticruris n-var. pseudomilitaris (Hy) Rouy, Orchis ×angusticruris n-var. franchetii (E.G.Camus) Rouy

De botanische naam Orchis is Oudgrieks, afkomstig van Theophrastus, en betekent teelbal, naar de dubbele wortelknol.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

O. ×angusticruris is een natuurlijke intragenerische hybride, het resultaat van een kruising tussen twee soorten van hetzelfde geslacht. Zoals bij de meeste orchideeënhybriden, vertoont O. ×angusticruris intermediaire kenmerken, tussen die van beide oudersoorten inliggend. Zelden zijn bepaalde kenmerken onmiskenbaar van een van beide ouders afkomstig. Die samenstelling van kenmerken is dikwijls verschillend van plant tot plant; de variabiliteit van de kenmerken is dus veel groter dan bij de oudersoorten.

Meestal vertoont O. ×angusticruris de kleuren van de purperorchis (O. purpurea) in combinatie met de smalle, diep gedeelde bloemlip van de aapjesorchis (O. simia).

Verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

O. ×angusticruris komt plaatselijk voor in heel Europa, vooral in het Middellandse Zeegebied, van Portugal tot in de Kaukasus, daar waar de beide oudersoorten samen voorkomen.

In Frankrijk is de soort vrij zeldzaam en slechts in enkele departementen te vinden.