Traunsteinera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Traunsteinera
Knotsorchis
Knotsorchis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Orchideae
Subtribus:Orchidinae
Geslacht
Traunsteinera
Rchb. (1842)
Afbeeldingen Traunsteinera op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Traunsteinera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Traunsteinera is een Europees geslacht van terrestrische orchideeën. Het geslacht komt niet in België of Nederland voor.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

Traunsteinera is vernoemd naar de Oostenrijkse apotheker en botanicus Josef Traunsteiner (1798–1850).

Kenmerken[bewerken]

Traunsteinera-soorten zijn terrestrische, overblijvende planten (geofyten), die overwinteren met twee eivormige wortelknollen.

Het zijn tot 60 cm hoge planten. De bloemstengel heeft geen bladrozet maar verspreide stengelbladeren.

De bloeiwijze is zeer dicht, met tientallen kleine bloemen in een aanvankelijk kegelvormige, later kogel- tot bolvormige aar. De sepalen en petalen zijn ovaal van vorm, met een lange spatelvormige spits, en vormen een helm. De lip is drielobbig, met een dun, gebogen spoor. Het gynostemium is kort en stomp, het rostellum drielobbig.

Habitat[bewerken]

Neutrale tot kalkrijke, vochtige of droge bodems op zonnige plaatsen zoals kalkgraslanden en alpenweiden. In middel- en hooggebergtes van 1000-2700 m.

Voorkomen[bewerken]

De soort is zeldzaam en komt plaatselijk voor in de middel- en hooggebergtes van de gematigde streken van Europa tot aan de Kaukasus.

Verwantschap en soorten[bewerken]

Het geslacht is moeilijk te plaatsen in de fylogenetische stamboom van de orchideeën. Recent onderzoek toont een nauwe verwantschap met Chamorchis. Beide geslachten behoren dan weer tot dezelfde clade als de nachtorchissen (Platanthera), de muggenorchissen (Gymnadenia) de handekenskruiden (Dactylorhiza) en Pseudorchis.

Naargelang de indeling van de taxonoom telt het geslacht één of twee soorten. In het eerste geval wordt de tweede soort (Traunsteinera sphaerica) als ondersoort beschouwd van Traunsteinera globosa en is het geslacht dus monotypisch. De soorten hebben een overlappend verspreidingsgebied, maar er zijn geen natuurlijke hybriden van bekend.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  • Pierre Delforge, 1994.:Guide des orchidées d'Europe, d'Afrique du Nord et du Proche-Orient, Delachaux et Niestlé, ISBN 2-603-01323-8