Doctor of Pharmacy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doctor of Pharmacy (afkorting: PharmD of Pharm.D.) is de academische titel of graad die gevoerd wordt door apothekers in de Verenigde Staten en Canada. PharmD is in die landen echter niet een research-doctoraat (leidende tot PhD) maar een 'first-degree' of 'first-professional' doctoraat. Deze graad is daar een voorwaarde tot licentie om het beroep van apotheker te mogen uitoefenen.

De graad vindt de laatste jaren steeds meer ingang bij apothekers in Nederland en Vlaanderen, vooral bij diegenen die een baan hebben bij de universitair medische centra en/of werken in de (internationaal georiënteerde) farmaceutische industrie. Veelal werken zij samen met onderzoekers en apothekers in het buitenland en het gebruik van deze (Amerikaanse) titel leidt internationaal tot meer herkenbaarheid. Het gebruik ervan is in Nederland echter (nog) niet wettelijk erkend. In Nederland is de titel "Doctor" namelijk gereserveerd voor diegenen die een wetenschappelijke promotie hebben afgerond.

Nederland beschouwt het opleidingsniveau van de MSc graad in de Farmacie (de opleiding tot apotheker) equivalent aan de PharmD graad die gebruikt wordt in de Verenigde Staten.

Zie ook[bewerken]