Naar inhoud springen

Duikers (vogels)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Duikers
Roodkeelduiker (Gavia stellata)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Gaviiformes
Wetmore & Miller, 1926
Familie
Gaviidae
Allen, 1897
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Duikers op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Duikers (Gaviidae), ook wel zeeduikers genoemd, vormen een familie watervogels van het open water van het hoge noorden. De benaming (zee)duikers wordt ook wel gebruikt voor de orde Gaviiformes, die slechts één geslacht telt, Gavia, met vijf soorten.[1]

's Winters zijn alle zeeduikers van boven grijsbruin en wit van onderen. Ze zijn dan alleen te onderscheiden aan hun grootte, de vorm van de snavel en de kleur van de rug.

Zij hebben een wat langer lichaam dan de futen en vliegen wat meer. Zij houden daarbij hun kop wat lager dan het lijf. Zij zijn op en vooral in het water in hun element. Zij zijn behendige duikers. Hun poten zitten ver naar achteren en dat is bij het duiken handig maar op het land zijn zij bijzonder onbeholpen, en ze komen daar dan ook alleen om te broeden. Ze jagen op vissen en schaaldieren. Ze duiken plotseling op de prooi of laten zich langzaam wegzinken.

Duikers zoeken enkel voor het broeden de kusten op.[2] Zij nestelen meest op kleine eilandjes of op de oever van de meren die zij bewonen.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De duikers hebben hun leef- en voedselterritorium in de Noordelijke IJszee. In de winter kunnen ze voorkomen aan de kusten en op grote meren. Duikers zijn in de Lage Landen vooral doortrekkers en soms ook wintergasten.[2]

DNA-resultaten

[bewerken | brontekst bewerken]

Het DNA-onderzoek van Hackett et al. (2008) werpt interessant licht op de positie van deze groep binnen de Neoaves. Zij passen binnen een veel grotere groep (clade) die met grote waarschijnlijkheid blijkt uit dit genetisch/taxonomisch onderzoek. Deze groep wordt aangeduid als de "watervogels". Zij zijn waarschijnlijk verwant aan de pinguïns en de albatrossen en stormvogels en pijlstormvogels.

De 'watervogels' volgens Hackett et al. (2008)
Zie de categorie Gaviidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.