Dypsis decaryi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dypsis decaryi
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2010)
Dypsis decaryi
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Arecales
Familie:Arecaceae (Palmenfamilie)
Geslacht:Dypsis
Soort
Dypsis decaryi
(Jum.) Beentje & J.Dransf. (1995)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dypsis decaryi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Madagaskar

Dypsis decaryi (basioniem: Neodypsis decaryi) is de botanische naam van een plant uit de palmenfamilie (Arecaceae), die endemisch is in Madagaskar.

Sommige exemplaren groeien in het wild tot een hoogte van circa 15 meter maar omdat de plant echter relatief nieuw voor de teelt is zal hij buiten zijn inheemse habitat nooit zo groot worden. De bladeren zijn ongeveer 2,5 meter lang en groeien bijna rechtop vanuit de stam en geven een overkoepelend bladerdek van ongeveer twee meter in doorsnede. De bladbasissen groeien in drie verticale kolommen op ongeveer 120 graden ten opzichte van elkaar zodat een driehoekige vorm bekomen wordt, vandaar de benaming driehoekspalm. De palm produceert gele en groene bloemen die later zwarte ronde vruchten met een diameter van circa 25 mm opleveren.[2]

Er bestaan nog een duizendtal exemplaren in hun inheemse habitat op de westelijke hellingen van het nationaal park Andohahela, in het zuidelijkste punt van Madagaskar. De plant staat op de Rode Lijst van de IUCN als zijnde "kwetsbaar" (VU) omdat de zaden van de plant worden verzameld en verkocht in de internationale tuinbouwhandel en de bladeren worden geoogst en gebruikt als dakbedekking.

Zie de categorie Dypsis decaryi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.