Ebru Umar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ebru Umar
EbruUmar.jpg
Algemene informatie
Geboren 20 mei 1970
Land Nederland
Werk
Jaren actief 2003-heden
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ebru Umar (Den Haag, 20 mei 1970) is een Nederlandse columniste van Turkse afkomst.

Haar moeder is oogarts, haar vader patholoog-anatoom. Zij studeerde bedrijfskunde en heeft vervolgens bijna tien jaar in het bedrijfsleven gewerkt.

Vanaf 2003 werkte ze als columnist aan de website van Theo van Goghs De Gezonde Roker. Al snel publiceerde ze onder andere in het Algemeen Dagblad, het Parool, Propria Cures, Nieuwe Revu en Opzij. Ook houdt ze wekelijks een interview met bekende Nederlanders in het vrouwenblad Libelle.

Umar nam op 2 november 2005 de wekelijkse column van Theo van Gogh over in de gratis krant Metro. Deze column was na de dood van Van Gogh door de redactie een jaar lang leeg gehouden.[1] Na het debuut Burka & Blahniks, besloot zij zich fulltime met schrijven bezig te houden.

Aangiften van mishandeling en bedreiging[bewerken]

Ebru Umar deed in 2006 aangifte bij de Amsterdamse politie dat zij op vrijdagmiddag 21 april 2006 in de buurt van haar huis in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes bij een confrontatie met twee Marokkaans uitziende jongens een vuistslag in het gezicht had gekregen. De politie kon de aangifte echter niet bevestigen vanwege een richtlijn van de toenmalige burgemeester van de gemeente Amsterdam, Job Cohen. Umar bracht de week hierop een column uit in Metro waarbij zij hard uithaalde naar de Amsterdamse burgemeester. Cohen zou een sfeer hebben geschapen die zulke aanvallen rechtvaardigt doordat hij begin 2005 tijdens de manifestatie Ben jij bang van mij? in Paradiso in antwoord op haar vraag of hij nog "burgemeester wilde zijn van zo’n rotstad" antwoordde "Mevrouw Umar, u hoeft hier niet te wonen als het u niet bevalt".[bron?]

Umar stak op 19 juli 2013 in een column de draak met de wijze waarop in Turkije de ramadan gevierd wordt met nachtelijke gebedsoproepen en met de verering aldaar voor de profeet Mohammed. Begin augustus 2013 deed zij aangifte van tweeduizend beledigingen en bedreigingen die naar aanleiding hiervan op Twitter geuit waren.[2]

Boeken[bewerken]

Ebru Umar heeft de volgende boeken geschreven: