Edelsteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door D'Arch (overleg | bijdragen) op 1 apr 2020 om 11:05. (Wijzigingen door 2A02:1812:1138:5B00:D054:71EE:CD07:FC7D (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Handige Harrie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Enkele edelstenen

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

  • Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
  • Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
  • Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.

Het slijpen van edelstenen

Edelstenen kunnen in veel verschillende vormen geslepen worden. Het basisonderscheid wordt gemaakt tussen cabochon, waarbij de edelsteen in een bolle vorm wordt geslepen, en gefacetteerd, waarbij het oppervlak van de edelsteen wordt geslepen in verschillende facetten. Bij het slijpen kijkt men naar verschillende eigenschappen van de steen, waaronder de kleur, kleurverdeling, insluitsels, speciale lichteffecten, dispersie en breuk- en slijvlakken. Zo worden ze verwerkt tot halskettingen, oorbellen, armbanden en vele andere sieraden, maar ook in de industrie worden de edelstenen gebruikt om te verwerken.

Zie ook: Karaat

Bekende edelstenen

Bekende edelstenen zijn onder andere amethist, aquamarijn, aventurien, bergkristal, carneool, citrien, diamant, granaat, hematiet, jade, labradoriet, lapis lazuli, maansteen, onyx, opaal, peridoot, robijn, rozenkwarts, saffier, smaragd, toermalijn, topaas, turkoois en zirkonia.

Edelstenenalfabet

In de 18de en begin 19de eeuw was het mode om sieraden te maken waarin iemands naam of initialen verwerkt waren. Bij de keuze van de edelstenen liet men zich leiden door de eerste letter van de naam van de edelsteen, en zo ontstond het edelstenenalfabet. Ook werden er gedurende de negentiende eeuw soortgelijke achrosticonsieraden gemaakt waarbij sentimenten in edelstenen werden uitgedrukt. Meest bekend is de Engelse 'regard'-ring, een verlovingsring waarbij het woord 'regard' (hoogachting) gevormd werd door de edelstenen robijn (ruby), smaragd (emerald), granaat (garnet), amethyst, diamant (diamond).[1]

Letter Edelsteen
A Amethist, Apatiet, Aquamarijn, Aventurien
B Bergkristal
C Citrien, Calciet
D Diamant
E Epidoot
F Fluoriet
G Granaat
H Heliotroop
I Iriskwarts
J Jaspis
K Kattenoog (Tijgeroog, Valkenoog), Kwarts
L Lazuriet, Lapis Lazuli, Labradoriet
M Malachiet
N Nefriet
O Opaal, onyx
P Peridoot
R Robijn, Rozenkwarts
S Saffier, Smaragd, Serpentiniet
T Turkoois, Toermalijn
U Uvaroviet
V Vuuropaal
W Wilviniet
X Xylopaal
Y Yu (Jade)
Z Zirkoon, zirkonia

Zie ook

Voetnoten

  1. Orpha Cochie (1998) Het Edelstenen Handboek Schors V.O.F. Uitgeverij, ISBN 9789063785291
Zie de categorie Gemstones van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.