El escorpión

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf El Escorpión)
De uitvinder:
spits Arsenio Erico in de jaren dertig
De naamgever:
keeper René Higuita in 2007

El escorpión of de scorpionkick[1] in het voetbal is een beweging waarbij de bal getrapt wordt door omhoog en naar voren te springen en de bal met de hak, de voetzool of de achterkant van de voet te schieten, over of langs het eigen lichaam heen. De naam betekent schorpioentrap en duidt op de omhooggaande beweging van been en voet, die aan de staart van een dreigende schorpioen doet denken.

De techniek kan staand uitgevoerd worden, maar ook vallend of met een zweefduik, wat een soort omgekeerde omhaal oplevert, waarbij de speler niet achterover maar voorover draait. De schorpioen wordt verdedigend en aanvallend gebruikt, veelal in de buurt van het doel, maar voor een geslaagde schorpioen is een groot atletisch vermogen en veel geluk nodig. Daardoor komt deze techniek zelden voor, in 1934 voor het eerst. In de jaren 1990 kreeg de schorpioen meer bekendheid.

Bij verdediging in de doelmond kan de keeper of veldspeler deze techniek gebruiken met de rug naar het doel. De bal wordt dan voor de doellijn gestopt door voorover te springen en de bal achter het lichaam omhoog te schieten. Aanvallers gebruiken de 'schorpioen' met het gezicht naar het doel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Paraguayaan Arsenio Erico voerde deze techniek als eerste uit, op 12 augustus 1934 tegen Boca Juniors. Deze spits was met 293 doelpunten in 323 wedstrijden in de Argentijnse competitie de meest doeltreffende speler aller tijden. Destijds werd de aanvallende actie el balancín (de wip) genoemd.

Als Escorpión werd de beweging benoemd en bij het publiek bekend door René Higuita, de legendarische keeper van het Colombiaanse nationale team, die in totaal 41 doelpunten maakte in zijn carrière.

Higuita[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste keer dat Higuita deze truc uithaalde was op Wembley, in een vriendschappelijke wedstrijd tussen Engeland en Colombia op 7 september 1995. De verbazing was groot bij deze gewaagde actie op een langeafstandsschot van Jamie Redknapp.[2]

Higuita's afscheidswedstrijd was een partij tussen een selectie uit Antioquia, waar Higuita op goal stond en een team van Vrienden van René. Daar kreeg hij de kans zijn beroemde actie te herhalen. Het lukte hem, hoewel het leek alsof de bal al over de doellijn was geweest.[3]

Andere spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Meer spelers hebben de Escorpión uitgevoerd en enkelen hebben op deze manier gescoord:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]