Enaliosuchus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enaliosuchus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt
Enaliosuchus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Orde:Thalattosuchia
Familie:Metriorhynchidae
Geslacht
Enaliosuchus
Koken, 1883
Typesoort
Enaliosuchus macrospondylus
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Enaliosuchus[1] is een dubieus geslacht van uitgestorven mariene krokodilachtigen binnen de familie Metriorhynchidae dat leefde tijdens het Valanginien van het Vroeg-Krijt.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Enaliosuchus is bekend van fossiele resten die zijn gevonden in Frankrijk en Duitsland en het werd door Ernst Koken benoemd in 1883. De naam Enaliosuchus betekent 'zeekrokodil', en is afgeleid van het Griekse enalios- ('van de zee') en -souchos ('krokodilgod'). Er zijn twee soorten benoemd. De typesoort is Enaliosuchus macrospondylus, beschreven in 1883. De soortaanduiding betekent 'met de lange wervels'. Het holotype is HMN R3636.1–6, een reeks wervels van de nek en de rug. De tweede soort is Enaliosuchus schroederi, door Oskar Kuhn benoemd in 1936, die wellicht hetzelfde dier was als Enaliosuchus macrospondylus. Het holotype daarvan, gevonden bij Sachsenhagen, heeft geen gepubliceerd inventarisnummer. Het bestaat uit een schedel met onderkaken en de voorste drie halswervels.

Beide soorten werden in 2009 door Mark T. Young e.a. in het geslacht Cricosaurus geplaatst.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Enaliosuchus was een carnivoor die veel van, zo niet zijn hele leven op zee doorbracht. Er zijn geen Enaliosuchus-eieren of -nesten ontdekt, dus er is weinig bekend over de levenscyclus van het reptiel, in tegenstelling tot andere grote mariene reptielen van het Mesozoïcum, zoals plesiosauriërs of ichthyosauriërs, waarvan bekend is dat ze levendbarend waren. Waar Enaliosuchus gepaard heeft, op het land of op zee, is momenteel niet bekend.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De soort binnen Enaliosuchus omvat:

  • Enaliosuchus macrospondylus: typesoort uit Frankrijk en Duitsland van het Vroeg-Krijt (Valanginien).
  • Enaliosuchus schroederi: uit Duitsland van het Vroeg-Krijt (Valanginien). (wellicht een jonger synoniem van Enaliosuchus macrospondylus).

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Enaliosuchus is een lid van de Metriorhynchidae.

Recente fylogenetische analyse ondersteunt de monofylie van Enaliosuchus. Later bleek echter dat Enaliosuchus een sterk afgeleid lid is van het geslacht Geosaurus of Cricosaurus, maar Sachs et alii (2020) ondersteunen de opvatting dat Enaliosuchus een apart geslacht is en Sachs et alii vonden ook Enaliosuchus schroederi als zustersoort van Enaliosuchus macrospondylus.