Energetisch lichaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
oude Indiase kaart met de 7 Chakra's en de belangrijkste marmapunten
Chinese acupunctuurkaart met enkele punten (Ming-dynastie)

Het energetisch lichaam, ook wel het subtiele lichaam of etherisch lichaam genoemd, is een verzamelnaam voor alle veronderstelde energiestromingen in het lichaam inclusief die plaatsen waar deze energiestromen plaatsvinden. Omdat voor veel van deze energieën en stromingen bewijzen uitblijven, wordt het idee van een energetisch lichaam in de wetenschap als pseudowetenschap of paranormaal beschouwd. Therapieën die werken met dit energetische lichaam heten energietherapieën[1] en worden als alternatieve geneeskunde gezien. De basisgedachte is dat elke fysieke ziekte of kwaal veroorzaakt wordt door een verstoring of onbalans op het energetische lichaam.[2] In Aziatische landen is het energetisch lichaam veel meer geïntegreerd in geloof en religie, zoals in het hindoeïsme, boeddhisme, jainisme en sikhisme, maar ook in de cultuur rond gevechtssporten, zoals pencak silat , karate en aikido.

Energiestromen[bewerken | brontekst bewerken]

Een (onvolledig) overzicht van de verschillende energiestromen in het lichaam volgens diverse filosofische, religieuze en andere stromingen zijn:

Therapieën[bewerken | brontekst bewerken]

Een (onvolledig) overzicht van de verschillende therapieën die werken met energiestromingen zijn:

Systemen[bewerken | brontekst bewerken]

Voornamelijk in Azië zijn systemen ontwikkeld die gezien kunnen worden als levensvisie en deels gericht zijn op het energetisch lichaam, zoals Traditionele Chinese geneeskunde, Tibetaanse geneeskunde[3] en Ayurveda.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Palamidessi, Tommaso, (1949): La potenza erotica di kundalini yoga: lo yoga del potere serpentino ed il risveglio dei ventuno chakra, Grande Opera, Turijn.
  • Alli, Antero (2009): The Eight-Circuit Brain: Navigational Strategies for the Energetic Body, Vertical Pool, ISBN 978-0-9657341-3-4.