Eorhynchochelys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eorhynchochelys
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Eorhynchochelys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines
Geslacht
Eorhynchochelys
Li et al., 2018
Typesoort
Eorhynchochelys sinensis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Eorhynchochelys[1] (betekent 'dageraadbekschildpad' in het Grieks) is een geslacht van uitgestorven stamschildpadden uit de Xiaowa-formatie (of Wayao-afzetting van de Falang-formatie) uit het Laat-Trias in het zuidwesten van China.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De typesoort Eorhynchochelys sinensis werd in 2018 benoemd door Li e.a. De geslachtsnaam is afgeleid van het Grieks èoos, 'dageraad', rhynchos, 'snuit', en chelys, 'schildpad'. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst uit China. Het holotype is SMMP 000016, een skelet met schedel.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Eorhynchochelys valt op door zijn ongebruikelijke combinatie van een schedel in schildpadstijl en een conventioneel reptielenlichaam. De schedel heeft bijvoorbeeld een tandeloze snavel die typerend is voor alle leden van Testudinata. Het thoraxgebied verschilt echter aanzienlijk van Pappochelys en Odontochelys en lijkt meer op Eunotosaurus omdat het geen schaal heeft, hoewel de ribben breed en plat waren. De schedel heeft ook een enkel paar gaten achter de schedel, in tegenstelling tot de aanwezigheid van twee paar gaten bij Pappochelys.