Eric Jan Quakkelsteijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eric Jan Quakkelsteijn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Eric Jan Quakkelsteijn
Geboren 9 maart 1971
Hoek van Holland
Nationaliteit Nederlands
Veroordeeld voor gewapende overval
Straf 12 jaar cel
Motief financiele middelen
Overtuiging extremisme

Eric Jan Quakkelsteijn (Hoek van Holland,[1] 9 maart 1971) is een in Nederland veroordeelde gewapende overvaller volgens Strafrecht artikel 312.

Overvallen op grenswisselkantoren[bewerken | brontekst bewerken]

Quakkelsteijn groeide op in Hoek van Holland en Vlaardingen. Later werd hij berucht vanwege gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren. Hij bracht eenvoudige explosieven tot ontploffing om zich toegang tot de grenswisselkantoren te verschaffen. Vervolgens maakte hij daarbij gebruik van de aanwezige paniek en verwarring die dit veroorzaakte; ook verschafte hij zich met behulp van een semiautomatisch vuurwapen een vluchtweg.

Het betrof overvallen op grenswisselkantoren in onder andere Maastricht in 1997 en op Station Hoek van Holland Haven in 1998 en Station Rotterdam Centraal in 1999. Bij de overval in Maastricht vielen vier gewonden omdat Quakkelsteijn explosieven gebruikte.[2] Bij de overval in Hoek van Holland vielen negen lichtgewonden[3] en was zijn buit aanzienlijk. In Rotterdam viel een gewonde omstander door een schotenwisseling met de aanwezige politie-agenten.[4]

Arrestatie, ontsnapping en arrestatie[bewerken | brontekst bewerken]

Opgepakt en in hoger beroep door het gerechtshof van Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf, wist hij in december 2001 via een grote ontluchtingskoker uit het Rotterdamse huis van bewaring De Schie te ontsnappen. Begin 2002 nam hij schriftelijk contact op met zijn advocaat en verzocht deze in beroep te gaan tegen het vonnis omdat hij meende onschuldig te zijn. In april 2002 belandde het dossier van de beruchte GWK-overvaller in de middenberm van de snelweg A13 nabij Delft: tijdens een verkeersongeluk had motorrijder advocaat-generaal H. van Atteveld het dossier verloren.[5] Omdat hij door het landelijk parket beschouwd wordt als de meest vuurwapengevaarlijke crimineel van Nederland, werden zijn naam en foto vrijgegeven na zijn ontsnapping.

Op 15 mei 2007 maakte het Openbaar Ministerie door middel van een persbericht bekend dat Quakkelsteijn, die na zijn ontsnapping in december 2001 ruim vijf jaar uit handen van justitie had weten te blijven, in Arnhem bij toeval was gearresteerd nadat hij op het stelen van kleding was betrapt.

Door de politie werd beweerd dat Quakkelsteijn in neofascistische kringen verkeerde en speciale interesse had in terrorisme en overlevingstechnieken.

Verdenking van terrorisme[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 april 2009 maakte RTV Rijnmond bekend dat Quakkelsteijn mogelijk van plan is geweest aanslagen te plegen. Justitie maakt dat op uit de grote hoeveelheden grondstoffen, hulpmiddelen voor explosieven, kaarten en beeldmateriaal die in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam werden aangetroffen. De politie nam foto's in beslag van Hotel New York, het Botlekgebied en de rechtbank in Rotterdam. Ook de veiligheidsmaatregelen in het centrum van Den Haag tijdens Prinsjesdag kwamen boven water. Verder zou hij een tiental poederbrieven hebben gestuurd naar de AIVD, Shell, de rechtbank Rotterdam en de fractie van Leefbaar Rotterdam. Ook wordt hij verdacht van afpersing en een valse bommelding.

Quakkelsteijn zit een gevangenisstraf van veertien jaar uit in de extra beveiligde gevangenis in Vught voor de gewelddadige overvallen. In maart 2010 werd tevens zestien jaar gevangenisstraf geëist voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen op doelen in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam.[6]

De rechtbank legde hem op 12 april 2010 twaalf jaar cel op. Het gerechtshof in Den Haag maakte daar in hoger beroep op 31 oktober 2012 tien jaar cel en zes maanden van. Het hof achtte net als de rechtbank bewezen dat Quakkelsteijn plannen had voor een reeks ernstige misdrijven, zoals moord, brandstichting en ontploffingen. Daarnaast heeft hij poeder- en kogelbrieven verstuurd. Het hof haalde één jaar van de straf af omdat de procedure al zo lang duurt, sinds 2007. Verder kreeg hij een half jaar korting omdat hij al die tijd in het zwaarste detentieregime van Nederland verblijft, in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Quakkelsteijn kondigde onmiddellijk aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 mei 2011 ontzette Quakkelsteijn Jesse Remmers, een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, die belaagd werd door Mohammed Bouyeri. De directie van de gevangenis had Quakkelsteijn hiertoe bewust toegelaten op de luchtplaats nadat Bouyeri Remmers aanviel met de poging om Remmers te doden.[7][8]

Als zeer ervaren beoefenaar van Jiu Jitsu, was Quakkelsteijn een aantal jaren actief als docent (sensei) van een Nin-Jitsu club (dojo) in Maassluis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]