Executief van de Moslims van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Executief van de Moslims van België (EMB), ook Moslimexecutieve genoemd, is het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België.

Het Executief is samengesteld uit 17 leden van de Algemene Vergadering van Moslims van België, waarvoor verkiezingen in 1998 en 2005 werden georganiseerd.

In de media[bewerken]

 • Na de terroristische aanslagen in Madrid van 11 maart 2004 riep de Algemene Vergadering van Moslims, met verscheidene andere moslimorganisaties op initiatief van een platform van "moslimburgers van België", aan een vergadering op 28 maart in herdenking voor de slachtoffers vóór de Spaanse ambassade te Brussel. In hun persbericht van 22 maart stelden ze duidelijk "Deze barbaarse daden kunnen hun rechtvaardiging in geen enkele godsdienst vinden." De voorzitter van de EMB, Mohamed Boulif, was aanwezig. Er was ook een persmededeling van de Liga der Imams van België op 18 maart 2004.[1]
 • De Moslimexecutieve weigerde aan de oproep deel te nemen om de daders op de moord op Joe Van Holsbeeck aan te geven. De woordvoerder van de Executieve zei dat ze het nut er niet inzagen om erover te praten, zolang de daders nog niet geïdentificeerd waren. De daders waren eerst door de politie en door de media als "van Maghrebijnse type" omgeschreven, maar uiteindelijk ging het over Roma uit Polen.
 • De Executieve van de Moslims van België uitte hun "verontwaardiging jegens de islamofobe auteurs van de racistische en xenofobe karikaturen van de profeet Mohammed". Ze riepen de media op om "hun verantwoordelijkheid te nemen en niet uit het oog te verliezen dat de vrije meningsuiting, waar we aan gehecht zijn, eindigt daar waar het respect voor de ander begint".
 • Bij monde van voorzitter Ugurlu Semsettin onthaalde de Moslimexecutieve de verkiezing van paus Franciscus I zeer positief.
 • De Moslimexecutieve vindt niet dat ze zich moet distantiëren van Islamitische Staat (IS) omdat ze daar niets mee te maken heeft. Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft weinig begrip voor deze reactie. Het Executief van de Moslims van België (EMB) laat later in een persbericht weten "geschokt te zijn door de misdaden begaan door IS (Islamitische Staat) in Irak", en dan met name "de executies en vervolgingen die de religieuze minderheden ondergaan".
 • Samen met de opperrabbijn Albert Guigui en de aartsbisschop André-Joseph Léonard werd er een gemeenschappelijke verklaring opgesteld om geweld in naam van religie te veroordelen.
 • Het Executief van de Moslims van België veroordeelde de aanslagen van 22 maart in het centrum van Brussel en op de luchthaven van Zaventem met klem en zonder voorbehoud. Het EMB riep ook op tot eenheid en het vormen van een front tegen geweld en terrorisme. De Raad der Theologen van de Moslimexecutieve stelde echter dat het niet mogelijk was te bidden voor de zielen van de niet-islamitische slachtoffers die in Brussel stierven.[2]
 • Minister Jan Jambon verklaarde dat "een significant deel" van de moslims aan het dansen was na de aanslagen van 22 maart. De voorzitter van het EMB, Salah Echallaoui, reageerde hierop; "Moslimgemeenschap was leden aan het begraven, niet aan het vieren." en "Moslims die terroristen toejuichen zijn verwerpelijk".
 • In navolging van de aanslagen van 22 maart werden er verscheidene witte marsen en hulden gebracht aan de slachtoffers.

Leiding[bewerken]

 • De huidige voorzitter van het Executief van de Moslims van België is de heer Echallaoui Salah.
 • De huidige vicevoorzitters zijn de heren Achaibi Mohamed en Batakli Hasan.

Bronnen[bewerken]

Wetgeving[bewerken]

 • 24 juni 1998. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 3 juli 1996 betreffende het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1998-07-23 (Ed. 1)
 • 4 maart 1999. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 3 juli 1996 betreffende het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1999-04-16 (Ed. 1)
 • 3 mei 1999. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1999-05-20 (Ed. 1)
 • 4 mei 1999. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 1999-06-01 (Ed. 1)
 • 18 juli 2003. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de moslims van België, Publicatie: 2003-07-25 (Ed. 2)
 • 7 oktober 2005. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden, titularis van een mandaat in het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2005-10-14 (Ed. 1)
 • 9 mei 2008. - Koninklijk Besluit houdende erkenning van de leden, titularis van een mandaat in het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2008-05-19 (Ed. 2)
 • 30 maart 2009. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 9 mei 2008 houdende erkenning van de leden, titularis van een mandaat in het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2009-04-21 (Ed. 1)
 • 2 april 2014. - Koninklijk besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2014-04-18
 • 15 februari 2016. - Koninklijk besluit houdende erkenning van de leden van het Executief van de Moslims van België, Publicatie: 2016-02-19

Externe link[bewerken]