FN SCAR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FN SCAR
Scar L Standard.jpg
Type Aanvalsgeweer (SCAR-L)
Gevechtsgeweer (SCAR-H)
Land van oorsprong Vlag van België België
Gebruiksgeschiedenis
In gebruik US SOCOM

Belgian troops in contact

Gebruikt door Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten

Vlag van België België

Productiegeschiedenis
Ontwerper FN
Ontworpen 20032007
Fabrikant FNH USA
Eigenschappen
Kaliber 5,56 mm (SCAR-L)
7,62 mm (SCAR-H)
Actie Gasdruklader, draaiende grendel
Vuursnelheid 600 — 650 schoten/min.
Mondingssnelheid 875 m/s (SCAR-L)
802 m/s (SCAR-H)
Massa (niet geladen) 3,29 kg (SCAR-L)
3,58 kg (SCAR-H)
Grootte magazijn 30 patronen (SCAR—L)
20 patronen (SCAR-H)

De FN SCAR is een modulair automatisch geweer van de Belgische wapenproducent FN dat speciaal werd ontwikkeld voor het United States Special Operations Command (SOCOM). Het wapen wordt zowel door FN Herstal in België als door FNH USA in de Verenigde Staten gemaakt. Er bestaan eveneens civiele, semiautomatische versies. Eind 2004 kwam de SCAR als beste naar voren in de SOCOM-competitie. De USSOCOM heeft dan besloten enkel met de FN SCAR nog verder te willen werken en heeft het wapen zeer uitvoerig getest in alle denkbare omstandigheden. Men heeft de prestaties van het wapen onderzocht in onder andere Alaska, onder arctische omstandigheden en in Irak in woestijnomstandigheden. In totaal werden er uiteindelijk meer dan twee miljoen patronen afgevuurd gedurende het testprogramma en werd besloten de FN SCAR als standaardwapen voor de USSOCOM in te voeren.

Varianten[bewerken]

SCAR staat voor Special Operations Forces Combat Assault Rifle.

De FN SCAR wordt aangeboden in twee kalibers: Light (SCAR-L, Mk 16 Mod 0) en Heavy (SCAR-H, Mk 17 Mod 0) De L-versie gebruikt 5,56×45mm NAVO uit verbeterde M16 patroonhouders, de H-versie gebruikt 7,62×51mm NAVO uit speciaal ontworpen patroonhouders met een capaciteit van twintig patronen. Er zijn verschillende varianten beschikbaar, met de lengte van de loop afhankelijk van de variant. Hierdoor is hetzelfde modulair wapensysteem bruikbaar zowel voor operaties in bebouwde gebieden waar de confrontatieafstand meestal beperkt is, als in open gebieden met een grotere doelafstand. In video games wordt er ook vaak gebruikgemaakt van dit wapen.

Looplengtes voor de SCAR
Variant Mk 16 Mod 0 Mk 17 Mod 0
Close Quarter Combat 253 mm 330 mm
Standard 351 mm 400 mm
Long Barrel 457 mm 500 mm

Gebruik in Belgische leger[bewerken]

De FN Scar Standaard versie is tevens het standaard individuele wapen voor het Special Operations Regiment waar het de oudere FNC vervangt [1].

FN EGLM[bewerken]

In 2004 werd de FN EGLM geïntroduceerd als accessoire op de SCAR. Het is een 40 mm granaatwerper die onder de loop kan worden gemonteerd. Het is mogelijk gemaakt om een granaat af te vuren zonder dat de patroonhouder van de SCAR in de weg zit.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • https://www.mil.be/nl/artikel/voorbereiden-op-een-beetje-lijden