Falklandbooteend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Falklandbooteend
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Vrouwtje van de Falkland-booteend
Vrouwtje van de Falkland-booteend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Tachyeres
Soort
Tachyeres brachypterus
Latham, 1790
Falklandbooteend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De falklandbooteend (Tachyeres brachypterus) is een eend uit de familie Anatidae. Hij leeft op de Falklandeilanden, gelegen in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan (voor de kust van Argentinië). Het is tevens een van de enige twee vogelsoorten die endemisch zijn op deze eilanden. De andere endemische soort is de Cobbs winterkoning (Troglodytes cobbi).

Beschrijving[bewerken]

Falklandbooteenden hebben zeer korte vleugels, waardoor hun vliegvermogen zeer zwak is (deze vogels vliegen even goed als kippen). Hun verenkleed is donkergrijs, met een witte streep achter het oog. Hij heeft enorm veel gelijkenissen met de vliegende booteend (Tachyeres patachonicus), die op het vasteland van Zuid-Amerika leeft. Ook deze laatste vliegt zelden, maar kan dat wel beter dan de falklandbooteend.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

De falklandbooteend is een algemene standvogel op de Falklandeilanden. Het leefgebied wordt gevormd door rotsige kusten in de nabijheid van rustig water met kelpwoud. De vogel is sterk geboden aan zeewater en kustgebieden en kan tot op drie kilometer van de kust worden waargenomen. Deze booteend komt echter ook voor op zoet water om te baden en te drinken en wordt dan tot vijf kilometer ver landinwaarts gezien.