Fez (hoofddeksel)
Een fez is een hoofddeksel dat genoemd is naar de stad Fez in Marokko. Hij wordt gemaakt van vilt en heeft de vorm van een iets taps toelopende cilinder met een kwastje bovenop.
Het dragen van de fez was in het Ottomaanse Rijk eeuwenlang verplicht voor onderdanen in alle gebieden onder het bestuur van de Ottomaanse sultans, van Noord-Afrika tot op de Balkan.
Verbod[bewerken]
In 1925 werd, na het verdwijnen van het Ottomaanse Rijk, de fez door de eerste president van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, bij wet verboden. Volgens hem was het een symbool voor al het slechte van het oude rijk: domheid, achterlijkheid en conservatisme. Imams op het platteland riepen echter om religieuze redenen op de fez te blijven dragen. Minstens twee imams zijn daardoor aan de galg geëindigd. In totaal zijn door de overheid om de protesten de kop in te drukken in Turkije 78 personen opgehangen.[1][2]
Enkele fezdragers[bewerken]
- De komiek Tommy Cooper droeg een fez tijdens zijn optredens.
- Laurel en Hardy dragen fezzen in hun film Sons of the Desert. De leden van de gelijknamige Laurel & Hardy-fanclub dragen ook fezzen op bijeenkomsten.
- DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk droeg op Prinsjesdag 2018 een oranje fez.
Bronnen, noten en/of referenties |
![]() |
Zie de categorie Fez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. |