Filippus (evangelist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Doop van de Kamerling, Rembrandt, 1626, Museum Catharijneconvent, Utrecht

Filippus de Evangelist is een vroege christelijke leider in het Bijbelboek de Handelingen van de Apostelen. Hij is niet dezelfde als de apostel van die naam.

Een van de zeven[bewerken]

Na de opstanding van Jezus (ca 30 n.Chr.) groeit de christelijke gemeente van Jeruzalem zo hard, dat er mensen aangesteld moeten worden om de Grieks sprekende Joodse “mensen van de Weg” (later “christenen” genoemd) te bedienen (ca 37 n.Chr). Onder de zeven gekozenen is Filippus. Dat wil zeggen dat men hem vond voldoen aan de volgende eisen; hij was wijs, stond goed bekend en was vol van de Heilige Geest.[1]

Samaria[bewerken]

Als zijn collega Stephanus wordt gestenigd, vluchten veel Grieks-sprekenden de stad uit. Filippus komt in Samaria , waar hij het Evangelie predikt en een gemeente ontstaat. Hierna ontmoet hij een eunuch van de koningin van Ethiopië, vermoedelijk Soedan. Deze heeft in Jeruzalem een boekrol van Jesaja gekocht en heeft behoefte aan uitleg. Filippus vertelt hem over Jezus Christus. De man laat zich dopen en keert blij naar huis terug.[2] Het Evangelie had Afrika bereikt.

Caesarea[bewerken]

Philippus blijkt in Azotus te zijn en trekt vandaar naar Caesarea, een Romeinse stad aan de kust. Zo’n twintig jaar later (ca 58) is hij daar de gastheer van de apostel Paulus en diens gezelschap. Vermeld wordt dat hij vier ongetrouwde dochters heeft, die als profetes functioneren.[3]. Paulus trekt verder naar Jeruzalem, wordt daar gearresteerd en voor zijn eigen veiligheid in Caesarea gevangengezet, waar hij twee jaar gevangen blijft voordat hij naar Rome gestuurd wordt. Daar de schrijver van het boek Handelingen in deze tijd bij Paulus blijft, is het waarschijnlijk dat hij in deze periode de verhalen uit Filippus’ mond heeft opgetekend.

Hiërapolis[bewerken]

Volgens de traditie zou Filippus vandaar naar Hiërapolis (Frygië) geëmigreerd zijn, Eusebius van Caesarea en Papias vertellen dit. Er is daar een kerk naar Filippus genoemd. In juli 2011 werd bekendgemaakt dat men zijn graf gevonden zou hebben.[4]

Bijbelgedeelten[bewerken]

  1. Handelingen 6:5
  2. Handelingen 8
  3. Handelingen 21:8,9
  4. ND 28-7-2011; net correctie door R vd Berg;2-8-2011, bladz 10).