Naar inhoud springen

Finn Olav Gundelach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Finn Olav Gundelach
1980
Geboren 23 april 1925
Vejle
Overleden 13 januari 1981
Straatsburg
Politieke partij Partijloos
Beroep Politicus
Vlag van Europa Europees Commissaris namens Denemarken
belast met:
1973-1977: Douane-unie en Interne Markt
1977-1981: Landbouw
Aangetreden 7 januari 1973
Einde termijn 13 januari 1981
President François-Xavier Ortoli
Roy Jenkins
Gaston Thorn
Opvolger Poul Dalsager
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Finn Olav Gundelach (Vejle, 23 april 1925Straatsburg, 13 januari 1981) was een Deense politicus. Van 1973 tot aan zijn dood in 1981 bekleedde Gundelach diverse functies binnen de Europese Gemeenschappen. Hij overleed gedurende zijn ambtsperiode als Europees commissaris voor Landbouw.

Gundelach[bewerken | brontekst bewerken]

Gundelach studeerde Economie aan de Universiteit van Vejle en Aarhus. In 1955 werd hij benoemd tot diplomaat namens Denemarken bij de Verenigde Naties. Vier jaar later werd hij directeur en plaatsvervangend lid van het comité General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). Na drie jaar vertrok hij bij het comité. In 1967 werd Gundelach benoemd tot ambassadeur van Denemarken bij de Europese Gemeenschappen. In deze functie speelde hij een belangrijke rol in het toetredingsproces van Denemarken tot de EEG, wat uiteindelijk zou leiden tot het Verdrag tot toetreding. In januari 1973, als gevolg van de toetreding van Denemarken, werd Gundelach benoemd tot de eerste Deense Europees commissaris. In de commissie-Ortoli kreeg hij de portefeuille Interne Markt en Douane-unie en vier jaar later kreeg hij in de commissie-Jenkins de portefeuille Landbouw.

Als Europees commissaris voor Landbouw voerde Gundelach in september 1978 nieuwe wetgeving in die een heffing op te veel geproduceerde melk mogelijk maakte. Per lidstaat moesten productiegrenzen worden vastgesteld. Europese en nationale steunregelingen die productieverhoging in de hand werkten, moesten worden beëindigd.