Fletio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fletione op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana), middenboven tussen Lauri en Levefano.

Fletio, waarschijnlijk in of bij het huidige Vleuten, was een Romeins legerkamp in de provincie Neder-Germanië.

Fletio was een van de Romeinse forten (Latijn: castella) langs de limes; de noordgrens van het Romeinse Rijk langs de toenmalige loop van de Rijn en haar zijarmen.[1] Destijds lag hier een fort met een kleine nederzetting (vicus).

Naam[bewerken]

Fletio staat vermeld op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana) als Fletione. Sommige deskundigen menen dat dit een schrijffout is en dat hiermee Fectio (Vechten) wordt bedoeld, maar omdat dan de afstanden op de kaart tussen de plaatsen niet kloppen wordt over het algemeen toch aangenomen dat Fletio en Fectio twee verschillende plaatsen waren. Ook in een latere bron staat mogelijk Fletio vermeld, de zogeheten Ravennatis Anonymi Cosmographia uit de 7e eeuw vermeldt een plaats met de naam Fletione.[2][3]

Omdat de overige forten bij Utrecht al geïdentificeerd zijn, vermoedt men dat de resten van een castellum op de Hoge Woerd bij Vleuten-De Meern resten van legerkamp Fletio zijn.

Opgravingen en omgeving[bewerken]

In 1940 zijn er opgravingen in De Meern gedaan, waarbij een deel van het badhuis van het kamp werd blootgelegd.

In de nabijheid van het castellum zijn rond het jaar 2000 meerdere wachttorens en een deel van de Limesweg teruggevonden. In De Meern is in 2009 een opgraving in het Meentpark (grenzend aan de buurt De Meern Oost) gedaan waarbij resten uit de Romeinse tijd werden gevonden en een deel van de Limesweg. Vele inheemse nederzettingen bleken in de nabijheid van het fort te hebben gelegen; de bewoners ervan dienden in het Romeinse leger.[4][5]

Museum[bewerken]

Castellum De Hoge Woerd

Op het terrein van het oude castellum is sinds 2015 een museum, Castellum "De Hoge Woerd" gevestigd. Hier wordt het unieke Romeinse schip De Meern 1 tentoongesteld, met zijn volledige inventaris. Verder is er een rondgang mogelijk over de muren en torens. In deze torens staan beeldschermen opgesteld, die een interactief beeld geven van de hedendaagse toestand tegenover de romeinse. In het museum worden ook scholen rondgeleid.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]