Fletio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fletione op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana), middenboven tussen Lauri en Levefano.

Fletio is de vermoedelijke naam van een Romeins grensfort en legerkamp in de provincie Neder-Germanië. Over de juiste naam bestaat onzekerheid, maar de plaats waar het zich bevond is zonder enige twijfel de locatie van het in 2015 gereconstrueerde castellum op de Hoge Woerd in het huidige dorp De Meern, dat enkele kilometers ten westen van de stad Utrecht ligt en thans deel is van de gemeente Utrecht.

Fletio was een van de Romeinse forten (Latijn: castella) langs de limes; de noordgrens van het Romeinse Rijk langs de toenmalige loop van de Rijn en haar zijarmen.[1] Destijds lag hier een fort met een kleine nederzetting (vicus).

Naam[bewerken]

Fletio staat vermeld op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana) als Fletione. Deze kaart is een laat-middeleeuwse kopie van een kaart uit de Romeinse tijd. De oorspronkelijke kaart was schematisch bedoeld; de afstanden op de kaart boden geen houvast. Door het kopiëren konden uiteraard ook schrijffouten insluipen. Sommige deskundigen menen dat Fletio een schrijffout is en dat hiermee Fectio (Vechten) wordt bedoeld. Een latere bron echter, de zogeheten Ravennatis Anonymi Cosmographia uit de 7e eeuw, vermeldt een plaats met de naam Fletione.[2][3]

Opgravingen en omgeving[bewerken]

In 1940 zijn er opgravingen in De Meern gedaan, waarbij een deel van het badhuis van het kamp werd blootgelegd.

In de nabijheid van het castellum zijn rond het jaar 2000 meerdere wachttorens en een deel van de Limesweg teruggevonden. In De Meern is in 2009 een opgraving in het Meentpark (dat het Bedrijvengebied Oudenrijn van de woonbuurt Oudenrijn scheidt) gedaan, waarbij resten uit de Romeinse tijd werden gevonden en een deel van de Limesweg. Vele inheemse nederzettingen bleken in de nabijheid van het fort te hebben gelegen; de bewoners ervan dienden in het Romeinse leger.[4][5]

Museum[bewerken]

Castellum De Hoge Woerd

Op het terrein van het oude castellum is sinds 2015 een museum, Castellum "De Hoge Woerd" gevestigd. Hier wordt het unieke Romeinse schip De Meern 1 tentoongesteld, met zijn volledige inventaris. Verder is er een rondgang mogelijk over de muren en torens. In deze torens staan beeldschermen opgesteld, die een interactief beeld geven van de hedendaagse toestand tegenover de romeinse. In het museum worden ook scholen rondgeleid.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]