Fondmetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fondmetal F1 SpA
Formule 1-team
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Italië Italië
Basis Bergamo, Italië
Leiding Gabriele Rumi
Technisch directeur Tino Belli
Sergio Rinland
Actieve jaren 1991 - 1992
Sportieve prestaties
Aantal F1-races 29
Coureurs-kampioenschap(pen) 0
Constructeurs-kampioenschap(pen) 0
Overwinningen 0
Totaal punten 0
Aantal polepositions 0
Aantal snelste rondes 0
Eerste Grand Prix Verenigde Staten 1991
Laatste Grand Prix Italië 1992
Noemenswaardige coureurs Vlag van Frankrijk Olivier Grouillard
Vlag van Italië Gabriele Tarquini
Vlag van Zwitserland Andrea Chiesa
Vlag van België Eric van de Poele
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Fondmetal is een Italiaans bedrijf dat hoofdzakelijk velgen maakt. Het bedrijf is gevestigd in Bergamo en werd opgericht door Gabriele Rumi.

Fondmetal was tevens een Formule 1 team in 1991 en 1992. In de 29 races die het team deelnam wist het geen punten te behalen en wist het zich niet te kwalificeren voor het kampioenschap voor constructeurs. Daarnaast was Fondmetal sponsor van verschillende Formule 1 teams en verleende Fondmetal zijn naam aan de motoren waarmee Minardi in het seizoen 2000 aan de start verscheen.

Team Fondmetal[bewerken | brontekst bewerken]

Het team kwam voort uit het door Fondmetal overgekochte Osella. In 1985 werd Fondmetal sponsor van Osella. In de jaren die hierop volgden was Fondmetal een belangrijke sponsor voor het team. Vaak was Fondmetal de enige belangrijke sponsor en in 1989 werd Fondmetal de hoofdsponsor van het Osella team. Uiteindelijk werd Enzo Osella gedwongen om een deel van zijn team te verkopen aan Fondmetal. In 1990 kwam een meerderheid van de aandelen in handen van Gabriele Rumi.

Rumi besloot om het team te verplaatsen van Volpiano naar het hoofdkwartier van Fondmetal in Bergamo. In eerste instantie besloot Rumi om door te Osella coureur Olivier Grouillard, totdat hij de houding en roekeloosheid van Grouillard zat was en hem verving door Gabriele Tarquini. Het nieuwe team was niet succesvoller dan Osella en moest het vaak afleggen tegen teams zoals Coloni of AGS.

1991[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 1991 startte het team onder de naam Fondmetal Corse. Aanvankelijk gebruikte het team de wagen waarmee Osella in 1990 aan de start verscheen. De wagen werd bestuurd door Olivier Grouillard en bleek uiterst oncompetitief te zijn. In de eerste twee races van het seizoen was het de langzaamste wagen van het veld, ondanks het feit dat het team gebruik maakte van Cosworth motoren. Rumi had uiteindelijk zijn hoop gevestigd op de races in Europa. In San Marino kwam het team met een nieuwe auto, de Fomet-1. De Fomet-1 werd ontworpen door Fomet en beschikte over nieuwe aerodynamica, een nieuwe Wielophanging en andere verbeteringen. Uiteindelijk boekte het team met de nieuwe wagen weinig vooruitgang. De wagen bleek weliswaar sneller dan de Coloni, maar het team slaagde er nog steeds niet in om door de voorkwalificatie heen te komen.

1992[bewerken | brontekst bewerken]

Andrea Chiesa bestuurt deGR01 tijdens de vrije training op donderdag in Monaco.

Als gevolg van financiële problemen besloot Fomet eind 1991 om de ontwerpen voor de auto van 1992 door te verkopen aan het Larrousse Formule 1 team. Hierdoor kwam Fondmetal zonder nieuwe wagen te zitten. Gabriele Rumi liet daarom in december 1991 een wagen ontwerpen door Astauto. De nieuwe wagen was nog niet klaar voor het begin van het seizoen en zodoende moest het team starten met de GR01. De GR01 was een aangepaste versie van de Fomet-1 en beschikte over een Ford HB V8 motor. De motor paste niet goed bij het chassis. Dit zorgde ervoor dat er problemen met de koeling en betrouwbaarheid waren. Het team verscheen aan de start met Andrea Chiesa en Gabriele Tarquini.

Uiteindelijk ging het beter toen het nieuwe chassis klaar was. De GR02 had niets gemeen met zijn voorganger. De wagen werd door de coureurs goed ontvangen, maar de resultaten bleven uit. Het team beschikte over een klein budget en hierdoor kon er weinig getest en doorontwikkeld worden. Tarquini verraste menigmaal door zich hoog te kwalificeren en kwalificeerde zich in België als elfde. Chiesa presteerde daarentegen slecht en werd uiteindelijk vervangen door Eric van de Poele. In september 1992 trok het team zich terug uit de Formule 1.

Relatie met andere teams[bewerken | brontekst bewerken]

Forti Corse[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 werkte Sergio Rinland en Astauto aan een nieuwe wagen voor 1993 in de hoop dat Fondmetal door zou gaan. Omdat dit niet het geval was werd het ontwerp in 1994 doorverkocht Guido Forti. Forti startte hiermee een Formule 1 team. Het team zou Forti Corse gaan heten en de wagen die werd gebruikt vertoonde gelijkenissen met de Fondmetal FG02.

Tyrrell and Minardi[bewerken | brontekst bewerken]

Fondmetal was sponsor van Tyrrell in 1994 en 1995.

Rumi keerde terug in de Formule 1 in 1994 als sponsor van Tyrrell. In 1996 besloot hij om Minardi te gaan sponsoren. In 2000 werden de motoren van Minardi vernoemd naar Fondmetal. Rumi kreeg kanker en werd in 2000 gedwongen om zich terug te trekken. Rumi stierf uiteindelijk in mei 2001.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Chassis Motor Banden Coureur 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Punten Wk
1991 Fomet FA1M-E90
Fomet F1
Ford V8 Goodyear USA
Vlag van de Verenigde Staten
BRA
Vlag van Brazilië
SMR
Vlag van San Marino
MON
Vlag van Monaco
CAN
Vlag van Canada
MEX
Vlag van Mexico
FRA
Vlag van Frankrijk
GBR
Vlag van Verenigd Koninkrijk
DUI
Vlag van Duitsland
HON
Vlag van Hongarije
BEL
Vlag van België
ITA
Vlag van Italië
POR
Vlag van Portugal
SPA
Vlag van Spanje
JPN
Vlag van Japan
AUS
Vlag van Australië
0 NC
Vlag van Frankrijk Olivier Grouillard DNPQ DNPQ DNPQ DNPQ DNPQ Ret Ret DNPQ DNPQ DNQ 10 Ret DNPQ
Vlag van Italië Gabriele Tarquini 12 11 DNPQ
1992 Fondmetal GR01
Fondmetal GR02
Ford V8 Goodyear RSA
Vlag van Zuid-Afrika
MEX
Vlag van Mexico
BRA
Vlag van Brazilië
SPA
Vlag van Spanje
SMR
Vlag van San Marino
MON
Vlag van Monaco
CAN
Vlag van Canada
FRA
Vlag van Frankrijk
GBR
Vlag van Verenigd Koninkrijk
DUI
Vlag van Duitsland
HON
Vlag van Hongarije
BEL
Vlag van België
ITA
Vlag van Italië
POR
Vlag van Portugal
JPN
Vlag van Japan
AUS
Vlag van Australië
0 NC
Vlag van Italië Gabriele Tarquini Ret Ret Ret Ret Ret Ret Ret Ret 14 Ret Ret Ret Ret
Vlag van Zwitserland Andrea Chiesa DNQ Ret DNQ Ret DNQ DNQ DNQ Ret DNQ DNQ
Vlag van België Eric van de Poele Ret 10 Ret

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]