Naar inhoud springen

Fons de Poel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 83.83.76.149 (overleg) op 16 dec 2019 om 23:03. (→‎Biografie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fons de Poel
Fons de Poel in 2011
Achtergrondinformatie
Naam Alphonsus Titus Henricus Maria de Poel
Geboren 19 mei 1955
Geboorteplaats Nijmegen
Beroep Journalist, programmamaker, presentator, columnist
Functies
1982-1992 verslaggever Brandpunt (KRO)
1992-2006 Eindredacteur Brandpunt/Netwerk
2010-2015 verslaggever Brandpunt (KRO-NCRV)
Portaal  Portaalicoon   Media

Alphonsus Titus Henricus Maria (Fons) de Poel[1] (Nijmegen, 19 mei 1955) is een Nederlands journalist, programmamaker, presentator en columnist.

Biografie

Na een carrière als journalist bij het Nijmeegs Dagblad en De Gelderlander begon De Poel in 1982 bij de KRO als verslaggever voor Brandpunt, onder meer onder Ad Langebent. In 1992 werd hij eindredacteur, als opvolger van Ton Verlind.[2]

De Poel heeft in 2003 samen met Jochem van Gelder de single Go NEC we gaan Europa in / er tegenaan opgenomen.

Tot de nieuwe zenderindeling in 2006 werkte De Poel voor de KRO als presentator van de actualiteitenrubriek Netwerk. Hij is producent en presenteerde onder andere Het gevoel van de Vierdaagse, Zondagavond Laat, Profiel en Brandpunt. Hij was ook de bedenker en gastheer van Home Sweet Home, een psychologisch interviewprogramma.

De Poel heeft een eigen bedrijf gespecialiseerd in televisie- en mediaproducties en voert ook commerciële opdrachten uit. Zo presenteerde hij in 2013 voor ABN AMRO een talkshow over de Miljoenennota. De Poel kwam in april 2015 in opspraak toen hij tijdens een uitzending van Brandpunt ABN AMRO-commissaris Rik baron van Slingelandt in bescherming leek te nemen en daarbij het Tweede Kamerlid Jesse Klaver tot 'snotneus' bestempelde. Wat niet meewerkte voor de beeldvorming was dat De Poel eerder een talkshow bij ABN AMRO gepresenteerd had, waarvoor de bank hem betaalde.[3] Op 20 april dat jaar maakte KRO-NCRV bekend dat De Poel het programma niet meer zou presenteren en zich zou gaan toeleggen op journalistieke documentaireseries.[4][5] De Poel schrijft columns in het televisieblad KRO Magazine, en eerder ook voor de krant De Pers.

Trivia

  • In 2003 was de eerste aflevering van Lucky TV geïnspireerd door een interview van De Poel met Lenny Kuhr.
  • in 2019 kreeg een aflevering van de De Luizenmoeder de titel Fons de Poel.