Naar inhoud springen

Ford LTD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ford LTD
LTD uit 1973-1978.
Bedrijf Ford Motor Company
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Merk Ford
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Type LTD
Productiejaren 1965-1986
Opvolger - Ford LTD Crown Victoria
- Ford Taurus
Verwant
Lay-out
Portaal  Portaalicoon   Auto
LTD uit 1968.
LTD uit 1983-1986.

De Ford LTD was een automodel van het Amerikaanse merk Ford. Het is onbekend waar de letters LTD voor staan. Volgens sommigen staan ze voor Luxury Trim Decor, maar aangenomen wordt dat de letters de afkorting van Limited voorstellen. Dit omdat dat woord zelf al geregistreerd was door Chrysler.

De LTD begon in 1965 als een luxe-uitrustingsniveau op de Ford Galaxie 500. Twee jaar later werd de LTD een apart model dat nog wel zeer veel onderdelen deelde met die Galaxie. Voor 1973 werd de LTD hertekend waarbij het model ook wat lichter werd. Toch behield de auto van meer dan twee ton en met enkel grote V8-motoren een bijzonder hoog verbruik. De Galaxie werd in 1974 stopgezet. Tussen 1975 en 1978 werd een duurdere variant, de LTD Landau, verkocht. In die periode was de LTD ook te koop in Mexico.

In 1977 verscheen naast de grote LTD ook de middelgrote LTD II, de opvolger van de Ford Torino. Beiden waren als sedan, coupé en als stationwagen te verkrijgen. Voor 1979 werd de LTD opnieuw hertekend en daarbij verkleind. Alles werd veel efficiënter ontworpen waardoor de interieurruimte behouden bleef maar de wegligging en het verbruik verbeterden. Onder de motorkap waren nog steeds V8-motoren te vinden, zij het met een kleinere cilinderinhoud. In 1980 verscheen een nieuw topmodel: de Ford LTD Crown Victoria.

In 1983 werd een nieuwe LTD geïntroduceerd naast die LTD Crown Victoria. Het was de opvolger van de tweede Ford Granada uit 1981 die weinig succesvol was gebleken. In 1984 verscheen de prestatiegerichte LX-variant met een standaard 5 liter V8. De LTD werd in productie gehouden tot en met 1986. In dat jaar werd de opvolger, de radicale Ford Taurus, gelanceerd.

[bewerken | brontekst bewerken]
  • (en) ltdworld.com
Zie de categorie Ford LTD van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.