Frans Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Meijer
Meijer (links) en Jan Boellaard in 1984
Meijer (links) en Jan Boellaard in 1984
Volledige naam Francisco Meijer
Bijnaam Stekel
Geboren 16 mei 1953
Den Helder
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Aangeklaagd voor ontvoering
Status 2005 vrijgelaten

Francisco (Frans) Meijer (16 mei 1953), alias Stekel, was in 1983 een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer.

Meijers taak was, in de drie weken durende ontvoering, er voor te zorgen dat Heineken en Doderer dagelijks te eten kregen. In zijn stamkroeg in de Amsterdamse Westerstraat zou hij tegen etenstijd steevast hebben gezegd dat hij Heineken even eten ging geven. Dat het hier geen grap betrof werd pas later duidelijk. Nadat de ontvoerders door de politie waren ontmaskerd dook Meijer onder, om zich korte tijd later vrijwillig aan te geven. Naar verluidt maakte hij een verwarde indruk. In voorbereiding op zijn berechting werd hij op last van de rechter-commissaris in 1985 naar het Pieter Baan Centrum overgeplaatst om psychiatrisch onderzocht te worden, hij ontsnapte echter in december van hetzelfde jaar. Nadien verdween hij spoorloos.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries spoorde hem in 1994 in Paraguay op. Meijer was getrouwd met een Paraguayaanse bij wie hij drie kinderen had en exploiteerde een restaurant. In 1995 werd hij gearresteerd. Door een procedurefout kwam hij enkele weken later weer vrij. In 1998 werd Meijer opnieuw gearresteerd. Na een jarenlang juridisch gevecht werd Meijer in 2002 aan Nederland uitgeleverd. Meijer had zijn straf in Paraguay willen uitzitten om zijn vrouw en kinderen te kunnen blijven zien. Hij zei een innerlijke verandering te hebben doorgemaakt;, hij was bekeerd tot het christendom en betreurde de ontvoering van Heineken en Doderer. Toen zijn collega-ontvoerder Cor van Hout begin 2003 werd vermoord, liet Meijer in de Telegraaf van 27 januari een advertentie plaatsen met de tekst "COR, ik zal voor je bidden".

Meijer werd in januari 2005 in Nederland vrijgelaten. Thomas van der Bijl, die optrad als chauffeur, verklaarde dat zij kort hierna werden klemgereden door Willem Holleeder. Die zou Meijer 9000 dollar hebben toegezegd en het dringende advies hebben gegeven om zo snel mogelijk weer naar Paraguay te vertrekken. Op 23 februari 2005 vertrok Frans Meijer weer naar Paraguay.

In de ochtend van dinsdag 2 oktober 2018 werd Frans Meijer in De Staatsliedenbuurt in Amsterdam, na een incident in de De Wittenstraat, door een motoragent neergeschoten op het voetpad bij de kruising van de De Wittenkade en de Van Der Duijnstraat. Hij liep hierbij meerdere schotwonden op.[1]