Naar inhoud springen

Franse amarant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franse amarant
Franse amarant
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Amaranthaceae (Amarantenfamilie)
Geslacht:Amaranthus (Amarant)
Soort:Amaranthus hybridus (Groene amarant)
Ondersoort
Amaranthus hybridus subsp. bouchonii
(Thell.) O. Bolós & Vigo (1974)
Franse amarant op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Franse amarant (Amaranthus hybridus subsp. bouchonii, basioniem: Amaranthus bouchonii) is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De plant komt van nature voor in Noord-Amerika en heeft zich van daaruit als neofyt verspreid over de gehele wereld. Het aantal chromosomen is 2n = 32.

De plant wordt 30-80 cm hoog. De groene soms roodachtigpurpere, rechtopstaande, sterk vertakte stengel is kaal of weinig behaard. De groene elliptisch-eironde tot ruitvormige, 4-15 cm lange en 2-6 cm brede bladeren hebben aan de top een korte punt. De steelblaadjes zijn 2,5-4 mm lang.

De eenhuizige plant bloeit van juli tot in de herfst met groen- of roodachtige, eenslachtige bloemen. De bloem heeft vier of vijf lancetvormige, 1,5-3 mm lange bloemdekbladen met een 2-3,5 mm lang, puntvormig schutblaadje. De bloemen zitten aan de top van de stengel in een onbebladerde pluim. De mannelijke bloemen zitten aan de top van de pluim en hebben meestal vijf meeldraden. De stijl van de vrouwelijke bloem heeft drie stempels.

De 1,3-1,8 mm grote, eivormige, afgeplatte vrucht is een niet openspringend, eenzadig nootje, dat korter is dan de bloemdekbladen. Het gerimpelde dekseltje is stevig en geribd. De zwarte tot donkerroodbruine, gladde, 1-1,3 mm grote zaden zijn eivormig en glanzend. Bij de basterdamarant is de 1,5-2,5 mm lange vrucht openspringend.

De Franse amarant komt voor op droge, voedselrijke grond voornamelijk in industriegebieden, maar ook op akkerland en rivieroevers.

Namen in andere talen

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Duits: Bouchons Fuchsschwanz
  • Engels: Indehiscent Amaranth
  • Frans: Amarante de Bouchon
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Amaranthus hybridus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Amaranthus hybridus.