Futen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Futen
Fuut (Podiceps cristatus)
Fuut (Podiceps cristatus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Podicipediformes (futen)
Fürbringer, 1888
Familie
Podicipedidae
Bonaparte, 1831
Afbeeldingen Futen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Futen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Futen (orde Podicipediformes; familie Podicipedidae) vormen een orde met maar één familie van watervogels van meren en plassen. De familie telt 23 soorten.[1]

Kenmerken[bewerken]

Zij hebben vergeleken met een eend een vrij lange hals die ze rechtop houden en hun staart is vrij klein. Hun poten zijn gelobd. 's Winters verliezen futen veel van hun felle kleuren en "versieringen" en worden ze van boven grijsbruin en van onderen wit. Ze hebben dan veel weg van zeeduikers, maar zijn kleiner en hebben een meer wigvormige kop.

Leefwijze[bewerken]

Zij zijn uitstekende duikers maar op het land zijn ze duidelijk uit hun element. Vliegen doen ze bij voorkeur 's nachts om andere wateren te bereiken. Futen eten voornamelijk vis en andere waterdieren.

Nestbouw[bewerken]

Zij bouwen meestal drijvende nesten van plantenmateriaal.

Positie van de orde[bewerken]

Het is lang een raadsel gebleven aan welke andere vogels de futen het nauwst verwant zijn. In het onderzoek van Sybley-Ahlqvist werd de groep ingesloten in een bijzonder uitgebreide versie van de Ciconiidae, maar in het latere en sterk verbeterde werk van Hackett is in het geheel geen sprake van verwantschap met de 'watervogels' (Aequornithes) waar de zeeduikers wel toe gerekend worden. Er blijkt wel een sterke verwantschap met een andere eerder moeilijk te plaatsen groep de flamingo's. Op wat grotere afstand lijkt er -vrij verrassend- verwantschap met de zandhoenders en de duiven.

De verwantschap van de futen volgens Hackett et al.

Fotogalerij[bewerken]

Taxonomie[bewerken]

De volgende geslachten zijn bij de familie ingedeeld:[1]