Geëerd Beoefenaar van de Kunsten van Oekraïne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geëerd Beoefenaar van de Kunsten van Oekraïne
Insigne
Uitgereikt door Oekraïne
Type Eretitel
Statistieken
Instelling 29 juni 2001
(13 januari 1934)
Volgorde
Volgende (hoger) Geëerd Onderwijzer van Oekraïne
Volgende (lager) Geëerd Beoefenaar van Wetenschap en Techniek van Oekraïne
Portaal  Portaalicoon   Ridderorden

Geëerd Beoefenaar van de Kunsten van Oekraïne (Oekraïens: "Заслужений діяч мистецтв України", Zasloezjenyj dijatsj mystetstv Oekraïny) is een Oekraïense eretitel.[1]

De eretitel, die behoort tot de Oekraïense staatsonderscheidingen, kan door de president van Oekraïne worden toegekend aan regisseurs, koordirigenten, balletmeesters, dirigenten, kunstschilders, artistiek directeurs van kunstcollectieven, componisten, auteurs, dramaturgen, scenarioschrijvers, cameramensen, kunsthistorici en literatuurcritici, en docenten aan instellingen voor kunst en cultuur voor het voortbrengen van artistieke werken op het gebied van de muziek, literatuur, dramaturgie, film, wetenschappelijke werken over kunst en literatuur, het opleiden van artiesten in kunst en cultuur, of het organiseren van culturele activiteiten.[2]

De onderscheiding bestaat uit een certificaat en een insigne, dat op de rechterborst wordt gedragen.

De eerste voorganger van de eretitel was de Geëerd Beoefenaar van Wetenschap en Techniek of de Kunsten die op 13 januari 1934 werd ingesteld in de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek.

De eretitel Geëerd Beoefenaar van de Kunsten van Oekraïne werd op 29 november 1997 toegekend aan de Nederlander van Oekraïense afkomst dr. Myroslaw Antonowycz, oprichter van het Utrechts Byzantijns Koor.[3] In 2001 ontving hij ook de Oekraïense Orde van Verdienste.

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Заслужений діяч мистецтв України op de Oekraïenstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.