Gebruiker:Bentendo~nlwiki/Japanologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mededeling Studenten van de KU Leuven is gevraagd om hun gebruikersnaam en de titels van de artikelen die zij bewerken/aanmaken aan deze pagina toe te voegen. Zij hebben dan ook expliciete toestemming om deze pagina te bewerken

Door studenten van de afdeling Japanse studies van de KU Leuven werden in de maanden april en mei van 2013 een aantal artikelen op Wikipedia geplaatst waarvan de tekst grotendeels afkomstig bleek te zijn van de wiki van een werkgroep binnen deze studierichting. Op de wiki van deze werkgroep (mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan) bevinden zich een groot aantal artikelen over Japan. Sommige van deze artikelen werden in hun geheel op Wikipedia geplaatst, anderen werden gebruikt om bestaande artikelen op Wikipedia aan te vullen. Omdat de bijdragen gedaan werden door verschillende studenten met verschillende accounts, en de werkgroep geen centraal aanspreekpunt heeft, volgt hieronder een inventarisatie van de accounts en artikelen.

Licentie[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot probleem bij al deze bijdragen vormde de licentie die op de wiki van de werkgroep van toepassing is. Deze licentie is een CC-BY-NC-SA-licentie en deze is niet vrij genoeg om op Wikipedia gebruikt te worden. Dit probleem wordt in de nabije toekomst opgelost door het vrijgeven van de gebruikte artikelen onder een CC-BY-SA-licentie. Voor een nog onbekend aantal artikelen geldt overigens dat de gebruikte teksten vrijgegeven zijn via OTRS.

Uit mailverkeer (11 juni 2013, ontvangen door MADe (overleg)) blijkt dat de organisatie van plan is "op elk artikel dat gebruikt is voor nl.wikipedia een sjabloontje zetten met de gewenste licentie (zonder de nc dus). Die afspraken zijn gecommuniceerd naar onze studenten en stafleden, maar ik kan (en wil) individuele studenten niet dwingen om die aanpassing nu te doen -- ze hebben andere prioriteiten. Wat we wel zullen doen, aangezien (mijn collega) me enige urgentie signaleert, is tegen het eind van deze week alle artikels in de inventaris van (mijn collega) (deze dus: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:EvilFreD/Japanologie; waarvoor overigens dank!) van het sjabloontje voorzien. Dat zal gebeuren door een medewerker, onder mijn naam. "

Als slot merkt hij op :"Het zou fijn zijn mochten jullie daarna een beetje helpen bij het terugplaatsen van de afgevoerde artikels."

De organisatie kan bereikt worden via Wikipediagebruiker gebruiker:Bentendo (overleg)

Update: Inmiddels is de licentie van de wiki aangepast naar een CC-BY-SA-licentie. Het licentieprobleem is hiermee dus van de baan. Wel dient, om aan de licentie te voldoen vermeld te worden dat het artikel afkomstig is van de website van de KU Leuven. Dit kan door middel van onderstaande tekst over te nemen (en aan te passen conform) en onderaan het nieuwe artikel toe te voegen. Als het oorspronkelijke artikel voorzien is van een volledig bronnenapparaat vervalt hiermee ook de noodzaak om die bronnen mee te kopiëren naar Wikipedia.

{{Appendix|1=Bronnen|2= *Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) overgenomen van de pagina <span class="plainlinks">[http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/... ...]</span> op <span class="plainlinks">[http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan de wiki van Japanse geschiedenis]</span> van de <span class="plainlinks">[http://japanologie.arts.kuleuven.be/nl opleiding Japanse studies]</span> aan de [[KU Leuven]], die onder de licentie [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ Creative Commons Naamsvermelding – GelijkDelen 2.0] valt. Zie de <span class="plainlinks">[http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php?title=...&action=history bewerkingsgeschiedenis]</span> aldaar voor een lijst met auteurs. ---- ;Voetnoten {{References}} }}

Vul op de puntjes telkens de titel van het betreffende artikel in. Dit resulteert in:

Andere probleempjes[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve het licentieprobleem, zijn er nog wat andere (kleine) probleempjes op te lossen met de Japanse artikelen van de KU Leuven. Zo is in alle gevallen het bronnenapparaat nogal chaotisch opgesteld. Er is reeds begonnen met een opschoning hiervan. Ook zijn er interwiki's aangetroffen in lopende tekst en verschillende andere onvolkomenheden in de opmaak. Na de opschoonactie van de bronvermeldingen zullen daarom de artikelen ook op stijl en opmaak gecontroleerd moeten worden.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Overigens begrijp ik uit een bijdrage op mijn overlegpagina dat de studenten momenteel aan het inventariseren welke problemen ze kunnen tegenkomen wanneer ze artikelen van hun wiki gebruiken om artikelen op Wikipedia aan te maken, dan wel aan te vullen. Zodoende hopen ze de weg te effenen voor toekomstige studenten. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat er nog vele artikelen zullen volgen van deze studentengroep. Een goede begeleiding nu kan zich derhalve later uitbetalen.

Lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgen de lijsten van gebruikersaccounts, aangemaakte, verwijderde en aangevulde artikels. Deze lijsten dienen slechts ter informatie.

Inventarisatie gebruikersaccounts[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande is een lijst van gebruikersaccounts van studenten van de Japanse Studies van de KU Leuven:


Centraal aanspreekpunt voor bijdragen van de afdeling Japanse studies KU Leuven:[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande is een lijst van nieuwe aangemaakte artikelen door de studenten van de KU Leuven. Tot nader order zullen de pagina's op de wiki van de KU Leuven moeten worden voorzien van de tekst "De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL." EvilFreD (overleg) 30 mei 2013 06:44 (CEST)

...

Reeds verwijderde artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende artikelen werden reeds verwijderd wegens auteursrechtenschending (een terugplaatsingsverzoek kan ingediend worden wanneer de originele teksten op de wiki onder de juiste licentie worden vrijgegeven).

Teruggeplaatst[bewerken | brontekst bewerken]

Bestaande artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende artikelen die al reeds bestonden op Wikipedia werden aangevuld door studenten van de KU Leuven met teksten van de wiki mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan.

Oudere artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande is een lijst van oudere artikelen die mogelijk geheel of gedeeltelijk zijn overgenomen van de wiki van de KU Leuven (niet per se door studenten zelf):