Gebruiker:Mereldemk/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Digitale Communicatie (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Digitale Communicatie.


Digitale Communicatie is een vorm van Communicatie. ‘Communicatie is de overdracht van een boodschap van een zender naar een ontvanger.'

Digitale Communicatie werkt in de basis precies hetzelfde als Communicatie, alleen wordt er altijd gebruik gemaakt van een ‘digitaal kanaal’ om de communicatie te bewerkstelligen. Hierbij kan gedacht worden aan: e-mail, websites, social media en mobiele applicaties.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Midden 19e eeuw werden al de eerste communicatie-systemen ontwikkeld. Met de uitvindingen van Bell (1875); de telefoon, en Edison (1878); de koolmicrofoon, was het begin van een wereldwijd telefoonnetwerk gelegd. In deze tijd bleef de digitale transmissie nog beperkt tot de telegrafie.

In 1969 bouwde het Amerikaanse Ministerie van Defensie een netwerk dat bestond uit 4 computers en gaf het de naam ARPANET(Advanced Research Projects Agency Network). In het begin van de jaren ’70 groeide dit netwerk uit naar een netwerk van drieëntwintig computers dat Universiteiten en Overheidsinstellingen met elkaar verbond. De ontwikkelingen verliepen in hoog tempo want in 1973 werd ARPANET een internationaal netwerk door de aansluiting op een Universiteit in Londen en Noorwegen. In 1982 werd de term ‘Internet’ voor het eerst gebruikt en op 1 januari 1984 ging het netwerk met ruim duizend computers over op het TCP/IP(Transmission Control Protocol/ Internet Protocol). (TCP/IP wordt op dit moment nog steeds gebruikt voor het versturen van informatie over het internet.) [1]

In de jaren 1928 tot en met 1970 zijn veel technologieën uitgevonden die vandaag de dag nog steeds de basis zijn voor de huidige digitale infrastructuur en zonder deze verbindingen zou Digitale Communicatie zelfs niet mogelijk zijn. Hierbij kan gedacht worden aan verbindingen zoals; inbelverbinding, breedband (over een coaxiale kabel, glasvezel kabel of koperen kabel), Wi-Fi, satelliet en 3G & 4G technologische mobiele telefoons.

Voordelen van Digitale Communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Digitale Communicatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele communicatie. Hoewel beide communicatievormen een boodschap willen zenden door middel van een bepaald medium, maken beide vormen gebruik van verschillende media om deze boodschap te verspreiden.

Bij traditionele communicatie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van; krant, TV, radio, tijdschriften & outdoor advertising. Bij Digitale Communicatie maakt men gebruik gebruik van; e-mail, websites, social media, mobiele applicaties, virtual realities & blogs. De media die voor Digitale Communicatie gebruikt worden worden ook wel nieuwe media genoemd.

Onderstaand de voor- en nadelen van traditionele- en digitale communicatie op een rij[2]:

Traditionele Communicatie Digitale Communicatie
Er is sprake van eenrichtingsverkeer, de zender verstuurd de boodschap, maar de ontvanger "luistert" niet naar deze boodschap Er is sprake van tweerichtingsverkeer, de zender verstuurd de boodschap, maar de ontvanger "luistert" ook naar deze boodschap
Geen interactie door massacommunicatie Er is directe interactie met de doelgroep
Klein budget, laag bereik Klein budget, groot bereik
Geen band met de klant 1 op 1 communicatie met de klant, welke de band versterkt
Beperkte mogelijkheden Veel mogelijkheden

Vormen van Digitale Communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De afgelopen jaren zijn er tal van digitale communicatiemiddelen uitgevonden en verder ontwikkeld. Onderstaand een een opsomming van de meest gebruikte digitale communicatiemiddelen:

E-mail[bewerken | brontekst bewerken]

E-mail is de naam van digitaal, elektronisch postverkeer. Zowel het individuele bericht als ook het onderliggende systeem kunnen met e-mail worden bedoeld. Als synoniemen worden gebruikt: mail, e-post, e-brief, elektronische post en elektronische brief.

Is voor (bijna) iedereen op de wereld bekend en is een van de belangrijkste en meest gebruikte vormen van Digitale Communicatie. Na de uitvinding van het eerste e-mail programma in 1971 [3], werd rond 1995 het E-mailen pas echt populair. In de opvolgende jaren schoten de gratis e-mail programma's als paddestoelen uit de grond en werd het voor iedereen mogelijk om massaal aan het "e-mail verkeer" deel te nemen.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

Het World Wide Web werd in 1990 gecreëerd door Tim Berners Lee [4]. Eind april 1993 kondigde CERN aan dat het Wereldwijde Web gratis gebruikt mocht worden door iedereen [5]. In 1994 richtte Tim Berners Lee het World Wide Web Consortium(W3C) op, deze organisatie zet zich in voor de ontwikkeling van webstandaarden van bijvoorbeeld HTML en XML. Door de komst van het W3C is er een uniformer internet ontstaan waarmee de gebruiksvriendelijkheid ook is toegenomen.

Websites hebben zich vanaf de introductie van de eerste grafische browser van Mosiac ontwikkeld van digitale folders tot interactieve programma's waar bijna geen bedrijf meer zonder kan.

Er zijn verschillende soorten websites zoals:

Deze verschillend vormen van website hebben verschillende doelen, van informeren tot vermaak.

Social Media[bewerken | brontekst bewerken]

Social Media is een is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers onderling. In 2003 werd het eerste sociale netwerk zoals wij het nu kennen geïntroduceerd; Myspace, in eerste instantie als homepage platform, later werd het een trendzetter op Web 2.0. In 2002 werd LinkedIn opgericht, een sociaal netwerk voor vaklieden en in 2004 werd het grootste sociale netwerk opgericht Facebook. Nederland leerde Facebook pas echt kennen in 2008 toen de site met een Nederlandse versie kwam. In die tijd had Facebook in Nederland nog een grote concurrent Hyves; een nederlandse social media website die vooral de jongere doelgroep goed wist te bereiken. Vanaf 2010 werd de snelle groei van Hyves voor het eerst vertraagd door Facebook, de NOS meldde in augustus 2011 dat Facebook in die maand in Nederland voor het eerst meer unieke bezoekers trok dan Hyves.[6]

Voorbeelden van verschillende soorten Social Media sites:

Mobiele Applicaties[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2007 lanceerde Apple de eerste iPhone, en de iTunes app store werd op 11 juli 2008 geïntroduceerd. In oktober 2008 werd het eerste toestel met een Android besturingssysteem op de markt gebracht (de HTC Dream) en op 22 oktober werd ook de Android app market geopend. Blackberry volgde op 1 april 2009 met Blackberry app World. In de jaren daarna volgde (in chronologische volgorde) ook Nokia met de Ovi store, Palm met de app Catalog, Windows met Marketplace en tot slot weer Apple, maar dit keer met de app store voor iPad. [7]

Apps zijn kleine programmaatjes die je op je telefoon kunt installeren. De laatste jaren zijn er wel honderdduizenden ontwikkeld. De toepassingen zijn eindeloos: een reis met het OV plannen, internetradio luisteren, e-books lezen, de laatste Facebook berichten checken of bijvoorbeeld een goed restaurant in de buurt zoeken.[8] Sinds de introductie van de eerste app store, zijn de apps niet meer weg te denken uit het huidige tijdsbeeld en hebben veel bedrijven naast hun website ook een App laten ontwikkelen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]