Gecarcoidea natalis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gecarcoidea natalis
Gecarcoidea natalis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse: Malacostraca
Orde: Decapoda (Tienpotigen)
Superfamilie: Grapsoidea
Familie: Gecarcinidae
Geslacht: Gecarcoidea
Soort
Gecarcoidea natalis
(Pocock, 1889)
Gecarcoidea natalis
Afbeeldingen Gecarcoidea natalis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gecarcoidea natalis is een krab die voorkomt op het Christmaseiland, in de Indische Oceaan. Het is een van de 14 krabsoorten die op het eiland voorkomen, en wordt ook wel 'rode krab' genoemd.

Kenmerken[bewerken]

Het rugschild van deze krab kan tot 11,6 centimeter lang worden. Ze zijn voornamelijk felrood van kleur, maar er zijn ook oranje exemplaren aangetroffen. De miljoenen rode krabben leven in vochtige, schaduwrijke plekken van het regenwoud, maar kunnen ook tussen rotsspleten overleven. Ze voeden zich met gevallen bladeren, fruit, bloemen en zaailingen. Ook komt het voor dat ze soortgenoten opeten. Ze zijn vooral overdag actief. Door het enorme aantal nemen de krabben een belangrijke plek in in het ecologisch systeem in het regenwoud van het eiland. Hun uitwerpselen zijn een ideale bemesting, en door het omwoelen van de grond wanneer zij holen maken of naar eten zoeken, zorgen zij voor een zuurstofrijke bodem.

Migratie[bewerken]

Aan het begin van de regentijd, meestal oktober-november, trekken de krabben vanuit het regenwoud naar de zee om te paren. De mannetjeskrabben komen eerst aan, en maken vochtige burchten, waarin de paring plaatsvindt. Na de paring gaan de mannetjeskrabben weer terug naar het regenwoud. De vrouwtjeskrabben blijven ongeveer 12 dagen in hun burchten broeden er gemiddeld 100.000 eitjes uit. Wanneer de maan in het laatste kwartier is, lopen de vrouwtjeskrabben naar de kustlijn om hun eieren in zee te laten vallen. Bij contact met het water worden de eieren larven die in een maand zullen uitgroeien. Wanneer ze 5 millimeter groot zijn verlaten ze het water en trekken ook zij naar het regenwoud.

Bronnen[bewerken]