Gennadi Rozjdestvenski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gennadi Rozjdestvenski

Gennadi Nikolajevitsj Rozjdestvenski (Russisch: Геннадий Николаевич Рождественский) (Moskou, 4 mei 1931) is een Russisch dirigent.

Biografie[bewerken]

Rozjdestvenski werd geboren in Moskou als zoon van de dirigent Nikolaj Anosov en de sopraan Natalia Rozjdestvenskaja. Hij heette eigenlijk Gennadi Nikolajevitsj Anosov, maar nam zijn moeders naam aan (in de mannelijke vorm) voor zijn professionele carrière, om niet met zijn vader te worden verward. Hij studeerde orkestdirectie bij zijn vader aan het Conservatorium van Moskou en piano bij Lev Oborin. Al toen hij 20 jaar was, maakte hij naam door het dirigeren van het ballet de Notenkraker van Tsjaikovski in het Bolsjojtheater.

Dirigent[bewerken]

Rozjdestvenski wordt beschouwd als een veelzijdig dirigent en breed ontwikkeld musicus met een soepele dirigeerslag. Hij werd geprezen om zijn efficiënte repetities, die hij kort houdt, en zijn gewoonte om rond het podium te lopen terwijl hij dirigeert. Hij gebruikt geen dirigentenbok, ook niet bij concerten.

Hij bracht veel werken van Sovjet-componisten in première, waaronder Zon van de Inca's (1964) van Edison Denisov[1]. Ook dirigeerde hij de Russische première van Benjamin Brittens A Midsummer Night's Dream. Onder andere de symfonie Stimmen... Verstummen... van Sofia Goebaidoelina is aan Rozjdestvenski opgedragen.

Uitgever[bewerken]

Hij verzorgde de uitgave van het tweede deel van het verzamelde werk van Dmitri Sjostakovitsj, uitgegeven in 1984, waaronder de Derde en de Vierde symfonie.

Betrekkingen[bewerken]

Met het Symfonieorkest van de Radio en Televisie van de Sovjet-Unie nam hij alle symfonieën op van Dmitri Sjostakovitsj, Alexander Glazoenov, Anton Bruckner, Alfred Schnittke, Arthur Honegger en Ralph Vaughan Williams. Hij dirigeerde ook vele andere vooraanstaande orkesten, zoals de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Boston Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, het Cleveland Orchestra en het London Symphony Orchestra. Hij was vaste gastdirigent van diverse orkesten, waaronder het IJslands Symfonieorkest en het Residentie Orkest, en is dat nog bij het Deens Radio Symfonieorkest.

Persoonlijk[bewerken]

In 1969 trouwde hij de pianiste Viktoria Postnikova. Zij treden vaak samen op en hebben ook gezamenlijke opnamen gemaakt, o.a. van de pianoconcerten van Tsjaikovski en Prokofjev.

In Nederland[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • There are no Whiz Kid Among Conductors. Voice of Russia (4 mei 2001). Geraadpleegd op 2007-09-23
  • Yampol'sky, I.M., ed. Stanley Sadie, Rozhdesvensky, Gennady (Nikolayevich), in The New Grove Dictionary of Music and Musicians, First Edition (London: Macmillian, 1980), 20 vols. ISBN 0-333-23111-2.

Noten[bewerken]

  1. Yuri Kholopov & Valeria Tsenova: Edison Denisov. Harwood, 1995
  2. Dirigent boos weg bij orkest. NRC Handelsblad, 24-02-2006

Externe link[bewerken]