Naar inhoud springen

Zebraduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Geopelia striata)
Zebraduif
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Zebraduif
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Columbiformes (Duifachtigen)
Familie:Columbidae (Duiven)
Geslacht:Geopelia
Soort
Geopelia striata
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zebraduif op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De zebraduif (Geopelia striata) is een oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is elders op de wereld uitgezet en verwilderd en wordt ook veel als kooivogel gehouden.

Voorhoofd en keel zijn grijs, achterkant van het kopje is grijs-roze, de borst is iets meer rozerood. De vleugels zijn bruinachtig en hebben evenals de zijkant van het lijf zwarte dwarsstrepen. Zijn totale lengte van kop tot staartpunt is 22-23 centimeter. Het vrouwtje is iets kleiner.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De zebraduif komt oorspronkelijk voor op Malakka, de Soenda-eilanden Sumatra, Java (eiland), Bali (eiland) en Celebes en op de Filipijnen. Op Borneo komt de vogel mogelijk voor door het verwilderen van ontsnapte kooivogels in de jaren 1960.[2] Evenzo komen anno 2012 verwilderde populaties voor in het Brits Indische Oceaanterritorium, Frans-Polynesië, Laos, Madagaskar, Mauritius, Qatar, Réunion, Sint-Helena (eiland), Ascension (eiland), Tristan da Cunha, de Seychellen en in de Verenigde Staten. Het leefgebied bestaat uit open landschappen met struikgewas, tuinen, plantsoenen en steden.

De zebraduif heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om deze redenen staat de zebraduif als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Geopelia striata op Wikimedia Commons.