Ger Beukenkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gerrit (Ger) Beukenkamp (31 juli 1946) is een Nederlands scenario- en toneelschrijver en theatermaker. Beukenkamp heeft diverse politieke stukken op zijn naam staan. Hij won in 1984 de ANV-Visser Neerlandia-prijs voor De Wisselwoning. Beukenkamp doceert onder andere aan de NFTA, de Amsterdamse toneelschool en de Universiteit Utrecht.

Beukenkamp heeft gewerkt aan diverse tv-series en films over de Nederlandse politiek en het koningshuis:

Daarnaast heeft Beukenkamp gewerkt aan de serie die later Het jaar van Fortuyn zou worden. Hij werkte hiervoor in opdracht van AVROTROS en de bedoeling was de serie vooral te laten gaan over het leven van Pim Fortuyn en minder over politiek. Toen dit buiten verwachtingen uitpakte verbrak AvroTros, terwijl ze Beukenkamp eerder volledige carte blanche gaven, de samenwerking [1]. Beukenkamp heeft wel met een amateurgezelschap alsnog een voorstelling over Fortuyn kunnen realiseren [2].

Verder heeft Beukenkamp gewerkt aan een film over het eerste proefverlof van Volkert van der Graaf, waarin hij zoveel mogelijk de fictie opzocht om alle perspectieven op Van der Graaf's verlof te bieden, maar de Evangelische Omroep vreesde voor rechtszaken nadat juristen zeiden dat de serie de socialisatie van Van der Graaf in de samenleving zou belemmeren, waarop de omroep de stekker uit de film trok en deze nooit is verschenen [3]. Dit zijn niet de enigste project van Beukenkamp dat het niet gehaald hebben, Beukenkamp heeft ook geschreven aan series/films over: Eduard Douwes Dekker (over wie hij ook een boek schreef) en over de relatie tussen Simon Carmiggelt en Renate Rubinstein die vanwege de hoge productiekosten nooit is gerealiseerd [4].

Hij werkte met Tomas Ross aan de voorstelling Beatrix en de Premiers, waarin alle vijf de Minister-Presidenten met wie Beatrix der Nederlanden (Sophie van Winden) gedurende haar loopbaan mee vandoen kreeg: Dries van Agt (Huub Stapel), Ruud Lubbers (Tom Jansen, Wim Kok (Lukas Dijkema) Jan Peter Balkenende (Arnoud Bos), Mark Rutte (Jeroen Spitzenberger) en ook Fortuyn (acteur onbekend) kwam erin voor [5].

Daarnaast heeft Beukenkamp de voorstelling geschreven Volkert & Mohammed waarin Volkert van der Graaf (Pieter van der Sman) en Mohammed Bouyeri (Khaldoun Alexander Elmecky) een cel delen en elkaar vertellen over hun delicten en waarom ze het hebben gedaan. Hij was geïnspireerd door een nieuwsbericht dat Van der Graaf en Bouyeri op dezelfde vleugel in Penitentiaire Inrichting Haaglanden verbleven. En hij schreeft een voorstelling over de band tussen Gerard Reve (Gijs Scholten van Aschat) en Hannie Michaelisen (Olga Zuiderhoek).

Filmografie & Theaterwerken[bewerken | brontekst bewerken]