Naar inhoud springen

Gerard Seghers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerard Seghers
Gerard Segers in Het Gulden Cabinet
Persoonsgegevens
Bijnaam Zegers
Geboren Antwerpen, 17 maart 1591
Overleden Antwerpen, 18 maart 1651
Nationaliteit Zuidelijke Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Leerling(en)
Jaren actief 1603 tot 1651
Stijl(en) Barok
Beïnvloed door
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gerard Seghers (Antwerpen, gedoopt 17 maart 1591 – aldaar, 18 maart 1651), ook Zegers genoemd, was een Brabantse barokschilder en een van de leidende Caravaggisten in de Zuidelijke Nederlanden.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Jan en niet verwant aan de jezuïet en schilder Daniël Seghers. Mogelijk was hij een leerling van ofwel Abraham Janssens of Hendrick van Balen en hij vertoonde al veel talent op jonge leeftijd. In 1608, op zeventienjarige leeftijd, was hij al meester bij de Antwerpse Sint-Lucasgilde. Tijdens een reis rond 1613 door Italië geraakte Seghers verknocht aan de stijl van de Caravaggisten, vooral dan die van Bartolomeo Manfredi. Andere kunstenaars uit de Nederlanden werkten er, zoals Gerard van Honthorst wiens werk gekarakteriseerd wordt door een sterke belichting en een dramatisch clair-obscur. Caravaggisme bleef hem beïnvloeden, zowel in zijn historieschilderijen als in zijn monumentale genrestukken na zijn terugkeer naar Antwerpen rond 1620. Judith met het hoofd van Holofernes is een schilderij van Caravaggio dat hier zeker moet worden vermeld. Tijdens de periode tussen zijn vertrek uit Italië en zijn terugkeer naar Antwerpen trok hij naar Spanje waar hij werkte voor Filips III.

Hij huwde Catharina Wouters rond 1621 en was vader van elf kinderen. Zijn zoon Jan-Baptist Seghers (1624-1670) stapte ook in het schildersvak. Na 1630 werd het kleurenpalet van Gerard Seghers veel lichter en vanaf dan is de invloed van Peter Paul Rubens te merken in schilderijen zoals De aanbidding van de Wijzen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge. In 1637 werkte hij voor Ferdinand van Oostenrijk, werd voorzitter van de gilde in 1646 en na de dood van Rubens de bekendste en rijkste schilder van zijn tijd. Thomas Willeboirts Bosschaert, Peter Franchoys en mogelijk Jan Miel waren leerlingen van hem.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerard Seghers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.