Geschiedenis van de provincie Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geschiedenis van België

Tijdlijn · Bibliografie


..Naar voormalige koloniën

Portaal  Portaalicoon  België
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

De geschiedenis van de provincie Antwerpen begint in 1815 met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In de Franse tijd bestond het ook al, maar dan met de naam Twee Neten als departement van Frankrijk; tevoren was het een onderdeel van het hertogdom Brabant.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie hoofdartikelen Mark Antwerpen, geschiedenis van Antwerpen, heerlijkheid Mechelen, hertogdom Brabant van het gebied dat sinds 1815 de provincie Antwerpen heet.

Verenigd Koninkrijk der Nederlanden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de vorming van het Verenigd Koninkrijk kent Antwerpen, met name de haven van Antwerpen, een periode van ongekende bloei. Dit dankzij het einde van de napoleontische oorlogen en de wederopenstelling van de Schelde.

Belgische Omwenteling[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Belgische Revolutie volgt België een meer continentale politiek, waar met name Wallonië en Limburg voordeel aan hebben. Antwerpen maakt een depressie mee, omdat de handel moeilijker geworden is, mede door de gevoerde politiek.

Eind 19e en begin 20e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Door haar ligging vlak bij Nederland, blijft in de provincie Antwerpen het Nederlands het sterkst beschermd tegen de verfransingspolitiek waartoe de regering had besloten. Geleidelijk wist de economie zich te herstellen en begon Antwerpen de aloude rivaal Rotterdam bij te benen. Na de Tweede Wereldoorlog komt Antwerpen in de 'Vlaamse industriële ruit' te liggen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]