Geschulpte hamerhaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geschulpte hamerhaai
IUCN-status: Bedreigd[1] (2007)
Geschulpte hamerhaai
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Orde:Carcharhiniformes (Grondhaaien)
Familie:Sphyrnidae (Hamerhaaien)
Geslacht:Sphyrna
Soort
Sphyrna lewini
(Griffith & Smith, 1834)
Verspreiding
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geschulpte hamerhaai op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De geschulpte hamerhaai of Lewins hamerhaai (Sphyrna lewini) is een vis uit de familie van hamerhaaien (Sphyrnidae), orde roofhaaien (Carcharhiniformes), die voorkomt in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. Bovendien komt de geschulpte hamerhaai voor in de Middellandse Zee.

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

De geschulpte hamerhaai kan een lengte bereiken van 430 centimeter en kan maximaal 35 jaar oud worden. Het lichaam van de haai heeft een langgerekte vorm. De ogen zijn normaal van vorm en zijn symmetrisch. De mond zit aan de onderkant van de kop. Bij het zwemmen zwaait de kop heen en weer. De haai heeft twee rugvinnen en één aarsvin.

Leefwijze[bewerken | bron bewerken]

De geschulpte hamerhaai wordt meestal gesignaleerd langs steile koraalwanden van koraalriffen. De diepte waarop de soort voorkomt is maximaal 275 meter onder het wateroppervlak. Deze haai komt vaak voor in grote scholen en lijken een voorkeur te hebben voor stromend en kouder water. Zij handhaven doorgaans een grote afstand tot duikers. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel. Hij voedt zich met macrofauna en vis.

Relatie tot de mens[bewerken | bron bewerken]

De geschulpte hamerhaai is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Bovendien wordt er op de vis gejaagd in de hengelsport. Vele haaien gaan verloren door bijvangst en finning.

Hamerhaai verstrikt in visnet. De achteruitgang van deze haaiensoort is dramatisch. Foto: SEAWATCH.ORG

De soort heeft op de Rode Lijst van de IUCN de status "lower risk" (laag risico). Recente studies[2] laten echter een dramatische achteruitgang zien in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan waar zich de grote trekroutes van haaien bevinden.

Externe link[bewerken | bron bewerken]