Gewone duivenkervel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gewone duivenkervel
Fumaria officinalis02.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Papaveraceae (Papaverfamilie)
Geslacht:Fumaria (Duivenkervel)
Soort
Fumaria officinalis
L. (1753)
Afbeeldingen Gewone duivenkervel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone duivenkervel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gewone duivenkervel (Fumaria officinalis) is een plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae). De plant is in heel Europa aan te treffen in tuinen, wijngaarden, akkers en ruigten, meest op voedselrijke, lemige bodems. Ook in België en Nederland komt de soort algemeen voor.

Uiterlijk[bewerken]

De gewone duivenkervel is een eenjarige, kruidachtige plant. De 6-9 mm lange bloemen staan in trossen van tien tot vijftig stuks. Ze zijn purperrood, met een zwartpurperen top en een groene kiel. De vrucht is een nootje met één zaadje. De bladen zijn dubbelgeveerd.

Gebruik[bewerken]

Het fytotherapeutisch gebruik van gewone duivenkervel wordt van oudsher uitgedrukt door de aanduiding officinalis. Plinius de Oudere noemde de plant al en in alle belangrijke kruidboeken uit de middeleeuwen komt hij voor. De plant bevat een aantal alkaloïden, waarvan fumarine de voornaamste is en daarnaast kaliumzouten, flavonoïden en tannines. Een aftreksel van de gedroogde plant wordt gebruikt tegen huidaandoeningen als eczeem en staat te boek als laxerend en eetlust opwekkend.

Externe link[bewerken]