Gewoon meniezwammetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gewoon meniezwammetje
Gewoon meniezwammetje
Taxonomische indeling
Rijk: Fungi (Schimmels)
Stam: Ascomycota
Klasse: Sordariomycetes
Onderklasse: Hypocreomycetidae
Orde: Hypocreales
Familie: Nectriaceae
Geslacht: Nectria
Soort
Nectria cinnabarina
(Tode) Fr. (1849)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het gewoon meniezwammetje (Nectria cinnabarina) is een lid van de klasse der Sordariomycetes dat opvalt als kleine stipjes op dode takken. De zwam komt voor in een zich seksueel voortplantende vorm en in een aseksuele vorm. De laatste staat ook bekend onder de naam Tubercularia vulgaris.

Er zijn twee duidelijke stadia bij deze schimmel. Eerst manifesteert het zich in de vorm van lichtroze vlekjes op hout. Er worden talloze ongeslachtelijke sporen gevormd. Deze heten conidia. Het tweede stadium bestaat uit donkerrode wratjes, die de sporenzakjes dragen.

Uiterlijk[bewerken]

De seksuele vorm van het gewoon meniezwammetje is maximaal 1,5 mm breed. Het is een bolletje, vermiljoenrood van kleur, dat aan de bovenkant voorzien is van een klein wratje waardoor de één voor één rijpende sporen worden weggeschoten.

De aseksuele vorm is wat groter, tot 2 mm breed en lichtroze gekleurd.

Voorkomen[bewerken]

Als het meniezwammetje verschijnt op takken zijn deze dood. Als ze verschijnt op snoeiwonden van bomen komt dit omdat er bij het afzagen te dicht of te ver van de stam is gezaagd. Het gewoon meniezwammetje verschijnt, vaak massaal, op dode takken waarvan de schors meestal nog aanwezig is. Het meniezwammetje ontstaat niet op dood bastweefsel,en ook niet op gezond bastweefsel . Het meniezwammetje ontstaat op stervend weefsel, dus op levende bast die in de herfst wordt beschadigd. Meestal bij najaarssnoei als er nog veel suiker in het bastweefsel zit. De seksuele en aseksuele vormen worden vaak bij elkaar aangetroffen. Het is een zeer algemene zwamsoort die het gehele jaar voorkomt, maar de sporenzakjes komen alleen voor in de herfst.

Vruchtlichamen van de seksuele variant. Rijpe sporen worden stuk voor stuk door een opening aan de bovenkant weggeschoten.


Externe link[bewerken]