Naar inhoud springen

Granastrapotherium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 19:58. (https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Granastrapotherium
Fossiel voorkomen: Mioceen
Granastrapotherium
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Astrapotheria
Familie:Astrapotheriidae
Onderfamilie:Uruguaytheriinae
Geslacht
Granastrapotherium
Johnson & Madden, 1997
Typesoort
Granastrapotherium snorki
Reconstructie van de schedel van Granastrapotherium
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Granastrapotherium snorki is een uitgestorven zoogdier uit de orde Astrapotheria. Dit dier leefde tijdens het Mioceen in noordelijk Zuid-Amerika.

Fossiele vondsten

Fossielen van Granastrapotherium zijn gevonden in La Venta in Colombia in afzettingen die dateren van 13,5 tot 11,5 miljoen jaar geleden. De geslachtsnaam betekent "grote Astrapotherium", terwijl de soortnaam verwijst naar de snorkelachtige slurf van het dier. Granastrapotherium was een van de laatste overlevers van de Astrapotheria.

Kenmerken

Granastrapotherium was het grootste zoogdier van La Venta. Dit dier had het formaat van een witte neushoorn met een kopromplengte van 3,5 tot 4 meter en een gewicht van 1.800 tot 2.500 kilogram. Granastrapotherium had een goed ontwikkelde, mobiele slurf. Net als nijlpaarden had dit dier grote bovenste en onderste, tot slagtand verlengde hoektanden. Er was sprake van seksueel dimorfisme: de tanden van mannelijke dieren waren langer, dikker en minder gekromd dan die van vrouwelijke dieren. Granastrapotherium had geen snijtanden. De kiezen vertonen overeenkomsten met die van neushoorns. Granastrapotherium leefde mogelijk deels in het water. Het was een herbivoor die zich vermoedelijk met name voedde met zachte bladeren.