Gregorios III Laham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gregorios III Laham
Gregor3-8.jpg
Patriarch van de
Melkitische Grieks-katholieke Kerk
Wapen van een patriarch
Geboren 15 december 1933
Plaats Darayya (Syrië)
Wijdingen
Priester 15 februari 1959
Bisschop 27 november 1981
Kerkelijke carrière
1981-2000 Vicaris van Jeruzalem en titulair aartsbisschop van Tarsus
2000-heden Patriarch van Antiochië
Successie
Voorganger Maximos V Hakim
Opvolger -
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Gregorios III Laham (Arabisch: غريغوريوس الثالث لحام) (Darayya (Syrië), 15 december 1933) is de patriarch van Antiochië en de geestelijk leider van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk.

Gregorios III werd geboren als Loutfy Laham. Zijn opleiding ontving hij aan het seminarie van de Ordo Basilianus Sanctissimi Salvatoris, een religieuze orde van de Grieks-melkitisch-katholieke Kerk. Hij vervolgde zijn opleiding aan het seminarie van Joun (Libanon) en in Rome, waar hij op 15 februari 1959 priester werd gewijd.

In 1974 werd Laham benoemd tot administrateur van het patriarchaal vicariaat in Jeruzalem, na de arrestatie door Israël van de vicaris, aartsbisschop Hilarion Capucci. Op 9 september 1981 werd aan Laham de persoonlijke titel van aartsbisschop verleend en werd hij titulair aartsbisschop van Tarsus. Zijn bisschopswijding vond plaats op 27 november 1981. Hij bleef daarna, nu als vicaris, verbonden aan het vicariaat in Jeruzalem.

Na het aftreden om gezondheidsredenen van de Melkitische Grieks-katholieke patriarch Maximos V Hakim in 2000 werd Laham op 29 november 2000 door de bisschoppelijke synode van de Kerk gekozen tot zijn opvolger en patriarch van Antiochië. Laham nam daarna de naam Gregorios aan en werd de derde patriarch met deze naam. De keuze van de synode werd op 5 december 2000 bevestigd door paus Johannes Paulus II.

Syrische burgeroorlog[bewerken]

Eind augustus 2013 heeft hij een mogelijke aanval op Syrië door de Verenigde Staten in ongemeen scherpe woorden veroordeeld.[1]