Grijze valk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grijze valk
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Grey Falcon (1) - Christopher Watson.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco
Soort
Falco hypoleucos
Gould, 1841[2]
Grijze valk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grijze valk (Falco hypoleucos) is een middelgrote, zeldzame Australische valk.

Kenmerken[bewerken]

De grijze valk heeft een lengte van 30 tot 45 cm en een massa van 350 tot 600 gram. Net als bij veel andere valkensoorten is het vrouwtje groter dan het mannetje. Het verenkleed is voornamelijk grijs, met zwarte uiteinde van de vleugels. De onderkant is witachtig met dunne zwarte strepen.

Verspreiding[bewerken]

De grijze valk leeft in de droge delen van Australië, waar minder dan 250 mm regen per jaar valt. Dit verspreidingsgebied is groot en daardoor al is de kans op uitsterven gering. De grootte van de populatie wordt geschat op 1000 individuen, maar dit is een grove schatting, omdat over de soort weinig bekend is. De indruk bestaat dat de populatie in aantal achteruit gaat en dat dit veroorzaakt wordt door overbegrazing. Hoewel dit ook speculatief is en gebaseerd is op onderzoek in de wat nattere delen van het verspreidingsgebied waar deze valk concurrentie ondervindt van de slechtvalk. Uit voorzorg staat de grijze valk toch als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Gedrag[bewerken]

Vogels zoals papegaaien en duiven vormen het belangrijkste voedsel voor de grijze valk. Ook kleine zoogdieren, hagedissen en grote insecten staan op het menu, evenals aas. De soort nestelt in oude nesten van andere vogels, meestal kraaiachtigen, in de top van een boom in de buurt van water. Het legsel bestaat uit twee tot drie eieren, die in ongeveer 35 dagen worden uitgebroed. Na 41 tot 52 dagen verlaten de jongen het nest.