Groot-Loon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot-Loon
Deelgemeente in België Vlag van België
Groot-Loon (België)
Groot-Loon
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Borgloon Borgloon
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,55 km²
Inwoners (01/01/2006) 145
(264 inw./km²)
Overig
Postcode 3840
Netnummer 012
Detailkaart
Groot-Loon (Limburg)
Groot-Loon
Portaal  Portaalicoon   België

Groot-Loon is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Borgloon. Het dorp ligt in de streek Haspengouw, heeft een oppervlakte van 0,55 km² en telde in 2006 145 inwoners.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk heette dit dorp: Niel-Sint-Servaas, waar het werd aangeduid als: Nyel Sancti Servatii. Geleidelijk kwam de naam Groot-Loon in zwang, voor het eerst vermeld in 1365 als Groet-loen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bewoningssporen zijn aangetroffen uit de ijzertijd. De Romeinse aanwezigheid was eveneens belangrijk, getuige fundamenten, dakpannen, scherven en munten uit deze tijd. De heerbaan van Tongeren naar Tienen liep ten zuiden van de huidige kom.

In de Middeleeuwen was Groot-Loon een enclave binnen het Graafschap Loon, één der Elf banken van Sint-Servaas, onderhorig aan het Heilige Roomse Rijk. Aldus werd het door het Kapittel van Sint-Servaas bestuurd. In 1661 en 1678 werd ook Groot-Loon toegewezen aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, hetgeen aangevochten werd door het Kapittel, doch vanaf 1753 had de Republiek daadwerkelijk het gezag over dit dorp, hetgeen in 1785 formeel werd bekrachtigd in het Verdrag van Fontainebleau. In 1795 echter kwam aan deze heerschappij een einde door toedoen van de Fransen.

Op kerkelijk gebied was de Sint-Servatiusparochie een kwartkerk van Borgloon, waarvan ze vóór 1275 reeds was afgescheiden. Het patronaatsrecht was in bezit van het Sint-Odulfuskapittel te Borgloon.

Van 1819-1820 werd, ten noorden van de heerbaan, de steenweg van Maastricht naar Sint-Truiden aangelegd, welke ten noorden van het dorp kwam te lopen. Langs deze weg ontstond lintbebouwing. In 1900 werd nog een buurtspoorweg van Borgloon naar Oerle aangelegd, welke in 1956 weer werd opgebroken. Bij de Boomstraat is, aan de Tongersesteenweg, nog een restant van een trambrug te vinden.

Groot-Loon was vanouds een klein straat- en landbouwdorp in de schaduw van Borgloon, waarmee het in 1977 werd samengevoegd. Op dat moment was het in oppervlakte de kleinste Belgische gemeente.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Servatiuskerk

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Groot-Loon ligt op de noordgrens van droog-Haspengouw en op de oostgrens van het Plateau van Borgloon. Het hoogste punt bedraagt 110 meter. Er zijn nog veel weilanden, boomgaarden en holle wegen. In het zuiden vindt men het Manshovenbos, een natuurreservaat.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Borgloon, Bommershoven, Sassenbroek, Heks, Broekom

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]