Kuttekoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kuttekoven
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Kuttekoven
Kuttekoven (België)
Kuttekoven
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Borgloon Borgloon
Fusie 1977
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,09 km²
Inwoners
(01/01/2020)
118
(56 inw./km²)
Overig
Postcode 3840
Netnummer 012
NIS-code 73009(B)
Detailkaart
Kuttekoven (Limburg)
Kuttekoven
Portaal  Portaalicoon   België

Kuttekoven is een klein dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Borgloon, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Het Haspengouwse dorp ligt net ten noorden van de weg tussen Sint-Truiden en Tongeren op 1,5 kilometer ten westen van Borgloon.

De kerk van Kuttekoven

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Kuttekoven werd voor het eerste vermeld in 1213 als Cuttinchoven. De naam Kuttekoven is afgeleid van Cutto, een boer uit het Frankische tijdperk die een hoeve bouwde op het grondgebied van het huidige Kuttekoven. Ook zijn verwanten kwamen zich in deze regio vestigen. De vele hoeven van de familie van Cutto leidde tot de naam Cuttinchoven, dat later verbasterd werd tot het huidige Kuttekoven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied van Kuttekoven werd doorsneden door een Romeinse heerbaan, die van Tongeren naar Herentals en verder leidde. Omstreeks 1880 werden drie glazen flessen uit het Romeinse tijdperk aangetroffen.

Het was een Loons dorp dat behoorde tot het rechtsgebied van de schepenbank van Graethem die op zijn beurt een buitenbank was van Borgloon. Kuttekoven was reeds in de vroege 13e eeuw een parochie. Tot 1252 behoorde ook Gotem tot de parochie. Het patronaat en de inning van de meeste tienden behoorden aanvankelijk toe aan de graaf van Loon maar deze gingen in 1232 over in de handen van de abdij van Herkenrode die later meer dan de helft van het grondgebied van Kuttekoven in haar bezit zou hebben.

In 1795 bij het ontstaan van de gemeenten werd Kuttekoven een zelfstandige gemeente. Het is steeds een landbouwdorp gebleven zonder enige industrie. Door het tekort aan tewerkstelling ontvolkt het dorp sterk sinds het begin van de 20e eeuw. In 1977 werd de gemeente opgeheven en bij Borgloon gevoegd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Jan-de-Doperkerk
Kasteel De Klee
Voormalige pastorie

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Kuttekoven ligt in Vochtig-Haspengouw nabij de vallei van de Herk. De hoogte bedraagt 50 tot 85 meter. Aan de Herk ligt het natuurgebied Meersbeemden en Helshoven, bestaande uit vochtige beemden.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Borgloon, Gotem, Herten, Berlingen, Hoepertingen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kuttekoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.