Groot-Nederlandse Studentenvereniging
Groot-Nederlandse Studentenvereniging | ||
---|---|---|
Type | Politieke studentenvereniging | |
Plaats | Leiden Nijmegen | |
Oprichting | September 2021 (Leiden)
Augustus 2023 (Nijmegen) | |
Verenigingskleuren | Rood-wit-groen (Leiden) Zwart-goud-groen (Nijmegen) | |
Motto | Fides, Honor, Patria | |
Website | Officiële website |
De Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) is een nationalistische,[1][2] rechts-conservatieve[3] studentenvereniging in Nederland met afdelingen in Leiden en Nijmegen. De vereniging is in 2021 in Leiden opgericht.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]In september 2021 is de GNSV opgericht in Leiden.[4] Het daarop volgende jaar werd het bestaan ervan aangekondigd in De Stormlamp, het blad van de extreemrechtse identitaire jongerenorganisatie Geuzenbond. Er is een diepe vervlochtenheid tussen de twee organisaties vastgesteld.[5][6] Onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting concludeerde dat het feitelijk om eenzelfde organisatie gaat.[6] De GNSV spreekt dat tegen,[4] en verklaart niet bij te houden of haar leden actief zijn bij andere organisaties.[5][6]
In tegenstelling tot de Geuzenbond zijn leden van de GNSV wel herkenbaar in beeld in hun uitingen op sociale media. Desondanks waren praeses Frank Dijk en de andere twee leden van het praesidium die in februari officieel de Leidse afdeling aankondigden, herkenbaar als leden van de Geuzenbond die gemaskerd meeliepen bij een coronademonstratie een maand daarvoor. Daan Meershoek, praeses van de Nijmeegse afdeling, samen met Dijk en andere GNSV-leden, is op een foto van de Geuzenbond herkent bij een bloemlegging bij het standbeeld van Willem I in Delft. Via open source intelligence heeft het collectief Capitol Terrorists Exposers (CTE) vastgesteld dat vele GNSV-leden ook actief zijn bij de Geuzenbond. Meershoek ontkent dat het merendeel van hun leden ook actief is bij de Geuzenbond.[5]
De Nijmeegse tak is in 2023 opgericht.[7] Meershoek en enkele andere leden hebben dat jaar een lezing van Martin Sellner aan de KU Leuven bijgewoond die door de Vlaamse Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) was georganiseerd. Deze Oostenrijker beweegt zich in neonazikringen en had contact met de terrorist die in 2019 verantwoordelijk was voor de aanslagen in Christchurch.[1][5]
Nog voordat ze deelnamen aan hun eerste introductiemarkt aan de Radboud Universiteit, werden op sociale media al bezwaren daartegen geuit.[2] Tijdens de markt raakten GNSV'ers slaags met antifascisten, waarna de politie drie leden van de laatstgenoemde heeft aangehouden. Dit geweld werd door burgemeester Hubert Bruls veroordeeld.[8] Er volgde vrijspraak omdat de rechter het onvoldoende bewezen achtte wie er verantwoordelijk was voor de vechtpartij.[9] Naderhand heeft Tom Steenblok, voorzitter van de Knokpartij in de studentenraad, middels een brief aan de universiteit opgeroepen de GNSV in de toekomst weg te houden omdat hun ideeën "haaksstaan op de rechten van vrouwen, mensen van kleur en lhbt'ers". De rector magnificus Han van Krieken verklaarde dat de GNSV was gewaarschuwd dat ze alleen welkom waren zolang ze zich niet schuldig maakten aan racisme, seksisme of uitsluiting, en dat de vereniging had toegezegd zich hieraan te houden. In Leiden is de GNSV weggestuurd van de markt, omdat ze hun aanmelding niet op tijd hadden ingediend.[10]
Meershoek ging in 2024 op bezoek bij de extreemrechtse Parijse studentenvereniging ‘Cocarde Étudiante’. Deze staan in contact met neonazi's.[6][11] De daarop volgende augustus was de GNSV zowel in Nijmegen als in Leiden welkom om leden te werven op de introductiemarkt.[11][12] In Leiden protesteerde Leiden tegen Fascisme (LTF) tegen hun aanwezigheid.[12] In Nijmegen hebben leden van de Antifascistische Aktie en een krakerscollectief ongeveer een half uur naast het kraampje van GNSV flyers uitgedeeld, waarin ze de vereniging bestempelden als neonazi's, voordat ze door de beveiliging werden weggestuurd.[13] Beide universiteiten beroepen zich op de legaliteit van de vereniging als de reden dat zij deze niet weerden. Naar eigen zeggen heeft de GNSV enkele tientallen leden.[5]
Ideologie
[bewerken | brontekst bewerken]Leden van de GNSV stellen dat ze conservatief-rechts zijn en binnen de grenzen van de rechtsstaat opereren.[5] De GNSV onderhoudt een warme band met de Vlaamse NSV! en zegt voor een groot deel achter hun gedachtegoed te staan.[1][14] Beiden hadden hetzelfde citaat van de Vlaams-nationalistische jeugdleider uit het interbellum Ernest Van der Hallen op hun websites staan: ‘Wees radicaal, wees principieel; wees absoluut; wees hetgeen de burger noemt: extremist’.[10] Beide studentenverenigingen deden in 2023 samen met de Geuzenbond mee aan het Groot-Nederlands Jongerencongres.[5] Dit ideologisch streven is gericht op de eenwording of nauwere samenwerking binnen het Nederlandse taalgebied. Het verwerpt het globalisme ten gunste van het nationalisme.[bron?]
Er zijn van de GNSV bijna geen radicale statements te vinden.[4] Wel zijn er in hun uitingen extreemrechtse hondenfluitjes te vinden, zoals het oké-symbool.[5] Dijk stelt dat de GNSV het stempel extreemrechts verwerpt, omdat het impliceert dat de vereniging met antidemocratische middelen politieke doelen wil bereiken.[10] Volgens Wagenaar moet de ideologie van de GNSV in het verlengde van de Geuzenbond beschouwd worden, die zich in zijn grondslagen beroept op het solidarisme. Deze ideologie zou volgens hem een Vlaamse variant van het klassiek Italiaans fascisme zijn. De GNSV ontkent dat hun leden het klassiek Italiaans fascisme aanhangen.[4]
Gebruiken
[bewerken | brontekst bewerken]Ook in hun gebruiken lijkt de GNSV sterk op hun Vlaamse evenknie NSV!. Ze hebben een vrijwel identiek beeldmerk en dragen ook grijze wollen petten die omrand zijn met de kleuren van de vereniging en een sjerp in diezelfde kleuren om de borst.[1][4][10] Dit is gebruikelijk bij Vlaamse studentenverenigingen en wordt 'kleurdragen' genoemd.[1][3] De Leidse afdeling draagt de kleuren rood-wit-groen[5] en de Nijmeegse afdeling draagt zwart-goud-groen.[15] Door het gebruik van deze studentenattributen lijken zij ook op de Duitse Burschenschaften, studentenverenigingen met een overwegend rechts imago die de GNSV als inspiratie noemt.[4] Het initiatieritueel bestaat uit drie onderdelen: eerst is er een ‘dooptocht’, gevolgd door beproevingen in de schachtentijd, die wordt afgesloten met een ontgroening.[3]
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]Referenties
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ a b c d e Trommelen, Jip; Suijkerbuijk, Mitchel, "Rechts-nationalistische studentenclub wil voet aan de grond krijgen in ‘links’ Nijmegen: wie zijn het en wat willen ze?", De Gelderlander, 12 augustus 2023. Geraadpleegd op 3 september 2023.
- ↑ a b Haenen, Marcel, Drie aanhoudingen na aanval op rechts-nationalistische studenten in Nijmegen. NRC (21 augustus 2023). Geraadpleegd op 3 september 2023.
- ↑ a b c Lambeets, Ken, Nieuwe conservatieve en nationalistische studentenvereniging staat op introductiemarkt. Vox magazine (18 augustus 2023). Geraadpleegd op 3 september 2023.
- ↑ a b c d e f Palm, Tobiah, "Waar staat de ‘extreemrechtse’ Groot-Nederlandse Studentenvereniging voor?", Trouw, 30 augustus 2023. Gearchiveerd op 6 september 2023.
- ↑ a b c d e f g h i Kraak, Haro, Gezellig bij de studentenvereniging, extreemrechts bij de jongerenbeweging: de nauwe banden tussen GNSV en Geuzenbond. De Volkskrant (28 augustus 2024). Geraadpleegd op 31 augustus 2024.
- ↑ a b c d Vervaart, Just, Studentenvereniging met extreemrechtse banden blijft welkom op Radboud Universiteit. Omroep Gelderland (20 april 2024). Geraadpleegd op 21 augustus 2024.
- ↑ Studentenvereniging GNSV: al vaker te maken gehad met bedreiging. ZeelandNet Nieuws (22 augustus 2023). Geraadpleegd op 3 september 2023.
- ↑ Eekelen, Pieter, van, Burgemeester en rector over aanval op studenten: 'misselijk'. Omroep Gelderland (22 augustus 2023). Geraadpleegd op 3 september 2023.
- ↑ Daams, Jasper, Vechtpartij op universiteitscampus Nijmegen blijft zonder consequenties: Antifa-leden vrijgesproken. De Volkskrant (11 april 2024). Geraadpleegd op 1 september 2024.
- ↑ a b c d Stoffelen, Anneke; Daams, Jasper, Is er plek voor een extreem-rechtse studentenclub op de Nederlandse campus?. De Volksrkant (27 september 2023). Geraadpleegd op 31 augustus 2024.
- ↑ a b Arendonk, Femke, van, Studentenvereniging met extreemrechtse connecties nog altijd welkom in Nijmegen. Nationale Onderwijsgids (22 april 2024). Geraadpleegd op 21 augustus 2024.
- ↑ a b Waard, Chris, de, Leiden tegen Fascisme fel tegen aanwezigheid extreemrechtse studentenvereniging op EL CID-markt. Sleutelstad (11 augustus 2024). Geraadpleegd op 21 augustus 2024.
- ↑ Tholen, Huub, "Rechtse studentenvereniging stuit opnieuw op weerstand: ‘Jullie geven een podium aan neonazi’s’", De Gelderlander, 19 augustus 2024. Geraadpleegd op 9 september 2024.
- ↑ Mars, Chiara, Een nieuwe studentenvereniging met oud rechts geluid in Leiden: ’Bij deze groep is er sprake van geloof. Die houding staat op gespannen voet met de open houding van de wetenschap’. Leidsch Dagblad (25 februari 2023). Gearchiveerd op 12 april 2023. Geraadpleegd op 19 september 2023.
- ↑ [gnsv.nl Hoofdpagina]. Geraadpleegd op 5-9-2024.