Grote dwergooruil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote dwergooruil
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
PseudoptynxGurneyiSmit.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Strigiformes (Uilen)
Familie: Strigidae (Uilen)
Geslacht: Otus (Dwergooruilen)
Soort
Otus gurneyi
(Hay, 1879)
Grote dwergooruil op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grote dwergooruil (Otus gurneyi) is een uil die alleen voorkomt in het zuiden van de Filipijnen.

Algemeen[bewerken]

De grote dwergooruil is een uil van gemiddelde grootte met gekuifde oren. In tegenstelling tot andere dwergooruilen heeft de grote dwergooruil een contrastrijk uiterlijk met roodbruine strepen en stippels. De bovendelen van de vogel zijn bruin of roodbruin. Het gezicht is roodbruin met twee vaalwitte strepen van het punt tussen de ogen en de snavel tot beide gekuifde oren, waardoor een V-vorm ontstaat. De grote dwergooruil heeft ook een soort een vaalwitte kraag.

Het mannetje wordt inclusief staart zo'n 30,5 centimeter en heeft een vleugellengte van 23 centimeter. Het vrouwtje wordt met een lengte van 28 cm en een vleugellengte van 25,5 cm wat groter.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

Van de grote dwergooruil, die alleen voorkomt op de eilanden Dinagat, Mindanao en Siargao, zijn geen verschillende ondersoorten bekend. De grote dwergooruil is te vinden in primair en secundair woud tot een hoogte van zo'n 1500 meter. Een enkele keer is deze soort ook te vinden in stukjes aangeplant bos. Overdag slaapt de dwergooruil, vaak dicht tegen een boomstam aan, waarbij de roodbruin gestreepte en stippelde veren voor zeer goede camouflage zorgen. Pas bij het aanbreken van de nacht wordt de uil actief en gaat hij op zoek naar voedsel.

Voortplanting[bewerken]

Van deze soort zijn exemplaren met vergrote gonaden waargenomen in april en mei.