Hasseltbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hasseltbos
Natuurgebied
Hasseltbos
Hasseltbos
Situering
Land België
Coördinaten 50° 50′ NB, 3° 52′ OL
Informatie
Opgericht 0,25
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos & privé-eigenaren
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, particulieren
Site code (Europees) BE2300007

Het Hasseltbos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het ongeveer 25 ha grote bos wordt beheerd door de Vlaamse overheidsdienst Agentschap voor Natuur en Bos en privé-eigenaren. Het natuurgebied ligt op het grondgebied van de gemeente Geraardsbergen (deelgemeente Ophasselt). Het gebied is erkend als Europees Natura 2000-gebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen) en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk. Het sluit bovendien aan op het Natuurpuntreservaat Parkbos-Uilenbroek.

Landschap[bewerken]

Het Hasseltbos is gelegen op de valleiflank van de Parkbosbeek. Het natuurgebied bevindt zich op de westelijke flank van de 77 m hoge Gapenberg en ligt midden in het heuvelende landschap van de Vlaamse Ardennen. Het reliëf loopt vrij steil af naar de Parkbosbeek die de westgrens van het bos vormt. Het landschap bestaat uit een mengeling van bos (beuk, eik etc.), (natte) graslanden en moerasbossen.

Fauna[bewerken]

Het Hasseltbos biedt onderdak aan tal van diersoorten, waaronder buizerd, sperwer, boomklever, matkop, konijn, vos, bunzing en bont zandoogje.

Flora[bewerken]

Het Hasseltbos is een typisch beukenbos. Verder komen er ook soorten voor als zomereik, es, esdoorn, zoete kers, hazelaar, populier en vlier. Het Hasseltbos kent een uitbundige voorjaarsflora (bosanemoon etc.). De boshyacint, die in vele andere bossen van de Vlaamse Ardennen wel uitbundig bloeit, komt er echter niet voor. In de gras- en hooilanden bloeien onder andere moerasspirea, dotterbloem, koekoeksbloem en gevlekte aronskelk. In het valleigebied van de Parkbosboek groeien vooral natte moerasbossen met onder andere els, es, moeraszegge, slanke sleutelbloem en gele dovenetel.

Natuurbeleving[bewerken]

Het Hasseltbos is (beperkt) toegankelijk via de buurtwegen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]