Heiden (Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heiden
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Heiden
Heiden (Noordrijn-Westfalen)
Heiden
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Kreis Borken
Regierungsbezirk Münster
Coördinaten 51° 50′ NB, 06° 56′ OL
Algemeen
Oppervlakte 53,39 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
8.204
(154 inw./km²)
Hoogte 79 m
Burgemeester Patrick Voßkamp (CDU)
Overig
Postcode 46359
Netnummer 02867
Kenteken BOR, AH, BOH
Gemeentekernen 3 Ortsteile
Gemeentenr. 05 5 54 028
Website www.heiden.de
Locatie van Heiden in Borken
Kaart van Heiden
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Heiden is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Kreis Borken. De gemeente telt 8.204 inwoners (31 december 2020)[1] op een oppervlakte van 53,39 km².


Delen van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Heiden bestaat uit het gelijknamige, grote dorp en verder uit enige gehuchten (Bauerschaften) daaromheen, zie het plattegrondje.

Ligging, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Heiden ligt aan de zuidrand van een van west naar oost lopende heuvelrug, die bijna 5 km lang en gemiddeld 2 km breed is, en Die Berge genoemd wordt. Het hoogste punt hiervan, de Tannenbültenberg, is 107 meter boven zeeniveau. De heuvelrug is tot 2006 ten dele militair oefenterrein geweest, maar is daarna grotendeels tot natuurreservaat uitgeroepen.

Buurdorpen en -steden[bewerken | brontekst bewerken]

 • In het zuiden: Rhade, gemeente Dorsten
 • In het zuidwesten: Erle, gemeente Raesfeld
 • In het westen: Marbeck, gemeente Borken
 • In het noordwesten: Borken
 • In het noorden: Ramsdorf, gemeente Velen
 • In het noordoosten: Velen
 • In het oosten: Reken
 • In het zuidoosten: Lembeck, gemeente Dorsten.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Autobahn A 31 loopt van noord naar zuid tussen Heiden en Reken. Van afrit 35 Reken van deze Autobahn loopt een bijna 4 km lange weg in west-noordwestelijke richting naar het dorp Heiden toe. De Bundesstraße 67 loopt van Borken westelijk en noordwestelijk om Heiden heen naar afrit 34 van de A 31 en oostwaarts naar Maria Veen bij Reken.

Op de grens van Marbeck, gemeente Borken, en Heiden ligt, 2½ km ten westen van het dorp Heiden, de spoorweghalte Marbeck-Heiden. Hier stoppen 1 x per uur, soms 1 x per twee uur, stoptreinen van de spoorlijn Borken- Dorsten- Gelsenkirchen. Een aansluitende buurtbus verzorgt eens per twee uur een aansluiting met het centrum van Heiden. Verder rijden streekbussen min of meer frequent naar Borken en Reken v.v..

Door de gemeente stromen talrijke onbevaarbare beken, waarvan de meeste via de Aa-strang uiteindelijk in de Oude IJssel uitmonden. Deze waterlopen zijn alleen van belang voor de waterhuishouding en vanwege de natuurwaarde van de beekdalen en -oevers.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de weg, die van de oostkant van het dorp naar de A 31 leidt, ligt het plaatselijke industrieterrein. Afgezien van een tamelijk groot, in geheel Noord-Duitsland actief aannemersbedrijf en een kleine, maar in geheel Duitsland opererende groothandel in schaakstukken en -borden, is hier alleen midden- en kleinbedrijf van lokaal of hoogstens regionaal belang gevestigd.

Heiden bestaat verder vooral van het toerisme; in en om het dorp staan naar verhouding veel op (fiets-)toeristen gerichte horecagelegenheden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste sporen van menselijke bewoning van de streek zijn de hunebedden, waarvan het exemplaar Düwelsteene, ondanks een "wetenschappelijk onderzoek" uit de 18e eeuw en het wegbreken van enkele stenen, na restauraties in 1932 en 2006 redelijk goed bewaard is gebleven. Het stamt van mensen van de Trechterbekercultuur (ca. 3200-2500 jaar vóór de jaartelling), dus uit de Jonge Steentijd.

Heiden deelde van de middeleeuwen tot de Napoleontische tijd doorgaans de politieke lotgevallen van het Prinsbisdom Münster, en in de 19e eeuw het Koninkrijk Pruisen en daarna het Duitse Keizerrijk. Belangrijke historische feiten zijn niet overgeleverd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de gemeente Heiden zijn diverse restanten van hunebedden, waarvan de Düwelsteene (Sprockhoff-Nr. 985) de bekendste zijn. Dit hunebed ligt enkele kilometers ten oostnoordoosten van het dorp.
 • De gemeente ligt in het Münsterland, dat bekend is om zijn mogelijkheden voor fietstoerisme. De bosrijke omgeving van Heiden (vooral ten noorden en oosten van het dorp) leent zich ook goed voor wandeltochten. De gemeente telt enkele campings.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Partnergemeentes[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Over het hunebed Düwelsteene worden vele sagen en legenden verteld, waaronder:

 • Eens, lang geleden, zou de duivel, op weg naar Aken om de Dom van Aken te vernielen, een schoenmakersknechtje uit Heiden hebben ontmoet. De duivel droeg op zijn rug een enorme zak, waarin vele grote keien zaten. De schoenmakersjongen had 12 paar versleten schoenen bij zich. De duivel vroeg hem, hoe ver het nog was naar Aken. De jongen herkende de duivel aan zijn paardenvoet, en kreeg een kwaad voorgevoel. Hij antwoordde daarop dat hij zelf juist van Aken hierheen was komen lopen, en al de paren schoenen, die hij bij zich had, onderweg had versleten. Het was dus enorm ver weg. Daarop raakte de duivel ontmoedigd. In zijn teleurstelling smeet hij de stenen van zich af, en zo bleven de duivelsstenen hier liggen.
 • Men vraagt vaak, o.a. aan kinderen, om de Düwelsteene te tellen. En daarna nog eens. Omdat de duivel dan stiekem een steen erbij legt, of weghaalt, komt er na iedere keer tellen een ander resultaat uit.
Zie de categorie Heiden (Münsterland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.